OCPI: Primăriile din Gorj, invitate să transmită sumele necesare pentru cadastrarea gratuită

2180

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj a anunțat faptul că în acest an se continuă Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Primăriile din județul nostru sunt invitate să transmită către OCPI situația sumelor necesare în vedere derulării lucrărilor de cadastru.

”Lucrările de cadastru sistematic începute în anul 2016, prin care se înregistrează gratuit în sistemul integrat de cadastru și carte funciară toate imobilele din cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale creându-se astfel premisele de dezvoltare a comunităților, continuă anul acesta cu finanțarea 10. OCPI a solicitat tuturor UAT-urilor eligibile din județul Gorj să ne comunice sumele solicitate pentru derularea acestor lucrări, atât pentru sectoarele cadastrale, cât și pentru realizarea planurilor parcelare, în concordanță cu noile modificări ale Legii nr.7/1996. Până în prezent, în județul Gorj au fost înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară un număr de 152.358 de imobile”, a declarat directorul OCPI Gorj, Marius Mănescu.
În ceea ce privește ultima situație pe țară prezentată oficial, din totalul de 3.181 unități administrativ teritoriale (UAT-uri) din România, până la data de 30 noiembrie 2023 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 214 UAT-uri (din care în 193 UAT-uri în integralitate și în 21 UAT-uri parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de peste 5,13 milioane hectare. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), anul trecut au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 46 UAT-uri, precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 880.508,24 hectare.

Ce este PNCCF?
Scopul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, realizarea planului cadastral și deschiderea cărților funciare la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale. PNCCF se derulează la nivelul întregului UAT sau la nivel de sector cadastral prin lucrări contractate de către ANCPI/primării și prin finanțare din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Proiectul de cadastrare finanțat din fonduri europene este destinat să completeze obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru aproape 5,76 milioane hectare din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României și are alocat un buget de aproape 313 milioane de euro.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here