O singură persoană muşcată de căpuşă, în Gorj

335

dsp facuta de mineÎn multe judeţe din ţară, numărul persoanelor muşcate de căpuşe a crescut în ultima perioadă. La nivelul judeţului nostru, în acest an s-a prezentat la medic o singură persoană muşcată de căpuşă. Totuşi, pentru a preîntâmpina situaţiile neplăcute, autorităţile locale vor începe acţiunile de dezinsecţie săptămâna viitoare.

Pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului nostru au fost confirmate doar două cazuri de persoane muşcate de căpuşă. De la începutul acestui an şi până în prezent a mai apărut un singur caz. „Faţă de alte judeţe, la noi situaţia este bună. În acest an am avut un singur caz de persoană muşcată de căpuşă, iar anul trecut au fost două cazuri confirmate”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Începe dezinsecţia în Târgu-Jiu

Deşi nu au fost probleme în privinţa căpuşelor, autorităţile locale sunt precaute şi îşi iau măsuri de prevenire a înmulţirii căpuşelor. Astfel, săptămâna viitoare începe dezinsecţia în parcurile şi spaţiile verzi din municipiul nostru. „Începem dezinsecţia în parcurile şi zonele cu spaţii verzi din municipiul Târgu-Jiu. Este vorba despre dezinsecţia pentru ţânţari, dar şi căpuşe, fiind achiziţionate soluţii speciale în acest sens”, a declarat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

Muşcătura de căpuşă poate duce la deces

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra urmărilor grave pe care le poate avea muşcătura de căpuşă. „Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă dacă nu este tratată corespunzător. Este o boală care necesită tratament îndelungat, nefiind obligatorie internarea. Boala Lyme, cum este denumită boala dată de muşcătura de căpuşă, evoluează în mai multe stadii, stadiul iniţial este cu eritem local şi după aceea este migrator. Pot să apară complicaţii în timp, iar dacă nu se tratează poate duce chiar la decesul persoanei respective”, explică Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii recomandă persoanelor care stau un timp îndelungat în zone cu iarbă înaltă să poarte pantaloni lungi, şosete şi bluze cu mâneca lungă. În cazul în care au fost muşcaţi de căpuşă, ar fi bine să se prezinte la medic.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here