O mie de gorjeni, la mitingul din Bucureşti

165

proteste sanitasPeste două sute de sindicalişti din spitalele judeţului nostru se vor deplasa la Bucureşti pentru a participa mâine la marele miting de protest, alături de alte organizaţii sindicale.

De la Gorj, lor li se vor adăuga alte patru sute de salariaţi de la Petrom, Hidroconstrucţia, şi funcţionari din administraţia publică judeţeană. La protest vor participa şi aproximativ două sute de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Aceştia sunt membri ai Sindicatului Salariaţilor din DGASPC şi Sanitas DGASPC.

 

Picture 014Valentin Popa, liderul SANITAS Gorj a declarat că asistenţii, infirmierii, îngrijitorii şi medicii din judeţ vor să-şi arate nemulţumirea faţă de măsurile iniţiate de preşedintele ţării, Traian Băsescu. „Întregul personal din sistemul sanitar este foarte supărat de reducerea cu douăzeci şi cinci la sută a salariilor, deoarece acestea oricum erau mici. Reducerea nu rezolvă situaţia critică în care a fost adusă România”, a declarat Popa. El a mai spus că, din Gorj, vor lua drumurile Bucureştiului, circa Picture 025600 de protestatari. De la începutul crizei, salariaţii din sistemul sanitar au simţit pe propria piele micşorările salariale şi lipsurile din spitale. Astfel, personalul din sistem spune că nu mai poate accepta încă o micşorare salarială. „Reducerile salariale vor afecta grav nu doar activitatea bugetarilor, ci şi a celor din sistemul privat”, a mai precizat liderul SANITAS Gorj.

 

Asistenţa Socială, la protest

 

Angajaţii Protecţiei Copilului şi asistenţii sociali din Gorj vor fi şi ei prezenţi, mâine, la Bucureşti, pentru a participa la mitingul bugetarilor. Salariile tot mai mici, pierderea sporurilor şi diminuarea cu 25% a veniturilor, aşa cum a anunţat preşedintele Traian Băsescu, i-a determinat şi pe cei din DGASPC Gorj să pornească spre capitală şi să se alăture protestatarilor din toată ţara.

 

Plecaţi cu autocarele

 

Un număr de o sută de persoane, membre ale Sindicatului Salariaţilor din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, vor protesta în faţa Guvernului. Liderul sindicatului, Nicolae Pasăre ne-a declarat că „o sută de membri vor merge la Bucureşti. Plecarea se face cu autocarele, miercuri dimineaţa, în jurul orei 03:00”. Nemulţumirile viitorilor protestatari sunt cunoscute deja, din mass-media, însă Pasăre a adăugat că „reîncadrarea conform legii 330/2009 prevede o scădere a salariilor cu aproximativ 50%, iar acum, dacă se mai taie şi 25%, după cum s-a anunţat, cu ce vor mai trăi aceşti oameni? E normal să participăm la protest, ceea ce vom şi face”.

 

O sută de asistenţi, la miting

 

Asistenţilor sociali din Gorj le-a ajuns cuţitul la os, după cum susţineau chiar aceştia la protestele anterioare. Domnica Gridan, lidera sindicatului Sanitas din DGASPC a spus: „ne pregătim de miting. Suntem o sută de membri ai sindicatului care mergem la Bucureşti cu două autocare. Nemulţumirile noastre sunt la pătrat; după reîncadrarea conform legii 330/2009, acum ne taie iar 25%… nu ştiu ce vom face. Ne aflăm într-o situaţie disperată”.

Se pare că nici acţiunile în instanţă, înaintate de angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, nu vor fi soluţionate prea curând, conform Domnicăi Gridan: „şi la instanţă lucrurile merg greu. Se cam trage de timp…nu ştiu ce să mai cred. Va dura până vom primi răspunsul. Între timp, ne descurcăm tot mai greu. Chiar pot să spun că banii se duc pe rate şi alte cheltuieli obligatorii, iar mâncarea a rămas pe ultimul loc”.

Aşa cum se anunţase în urmă cu câteva săptămâni pentru 19 mai, se pare că va avea loc o manifestare de protest, de amploare, la Bucureşti. Rămâne de văzut care vor fi rezultatele mitingului.

Izabella Molnar, Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here