O culă din Gorj, veche de 200 de ani, salvată de voluntari

4314

Cula Cioabă-Chintescu de la Șiacu, comuna Slivilești, aflată în stare avansată de degradare, va fi salvată de la ruină. Clădirea de patrimoniu va fi consolidată grație proiectului Ambulanța pentru Monumente-Oltenia Vest și prin implicarea Asociației „Inima Olteniei”.

Construcția semi-fortificată are nevoie de consolidări ale zidăriei și de refacerea acoperișului. Lucrările sunt programate să dureze până pe 15 septembrie.
Pentru refacerea șarpantei se folosesc bușteni de stejar, iar cărămida utilizată provine de la o casă din sat, fiind același tip de cărămidă din anii 1800. Proiectul se derulează cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunității locale.
„Este un lucru extrem de important. O mare parte din bani sunt de la fundația respectivă, Ambulanța pentru Monumente. Și noi am sprijinit cu o sumă de bani, cu diferite materiale, cu anumită cărămidă, cu un anumit lemn care trebuie la acoperiș. Echipa de voluntari a acceptat să fie cazată pe raza localității Slivilești, în trei case, cazare care nu necesită niciun cost, așa că vor fi făcute economii”, a spus primarul din Slivilești, Sorin Bucurescu.

Istoria culei
Cula din Șiacu a fost ridicată între anii 1818 și 1823. Și-a schimbat numele de mai multe ori, fiindcă a fost moștenită pe linie feminină.
Primul ctitor al culei a fost boiernașul Răducan Cioabă din Slivilești, care începe construcția culei între anii 1818-1819. După moartea primului proprietar, boierul pitar Marin Chintescu din Craiova, cel care se căsătorește cu văduva lui Răducan Cioabă, termină lucrarea în anul 1823.
Cula are trei niveluri. Cele două etaje au câte o cameră de locuit, iar la ultimul nivel întâlnim foișorul (cerdacul).
După venirea comuniștilor, clădirea a fost folosită drept depozit, apoi s-a amenajat acolo un muzeu etnografic. La revoluție, cula a fost revendicată de moștenitori. În anul 2016, construcția a fost cumpărată de la moștenitori, de către Consiliul Județean Gorj, și dată în custodie Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”.
Culele, locuințe-turn boierești, erau menite să protejeze bunuri și vieți în caz de invazie a turcilor.
Lucrările începute acum la Slivilești au doar rol de consolidare și de stopare a degradării.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here