Nuc (Juglans regia) – beneficii şi proprietăţi

1177

Originar din Persia şi Orientul Mijlociu, nucul este răspândit acum în întreaga Europă. Considerat Regele pomilor, a fost preţuit şi venerat ca arbore magic din cele mai vechi timpuri de greci, romani, daci, fiind folosit atât ca aliment, medicament, cât şi pentru lemnul său. În scop terapeutic se folosesc mugurii şi lăstarii tineri recoltaţi primăvara, cât şi cojile verzi, frunzele şi fructele.
Compoziție: frunzele de nuc conţin taninuri, derivaţi de naftochinone (juglona şi hidrojuglonele), flavone, acid cafeic şi cumaric, vitamina C, clorofilă şi substanţe minerale.
Acțiune: frunzele de nuc au proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente, antidiabetice şi tonice-amare şi are efecte hipotensive, antisudorifice şi cicatrizante.
Indicații terapeutice: preparatele din frunze de nuc sunt folosite în tratamentul inflamaţiilor mucoasei bucale şi gastro-intestinale, dispepsii şi afecţiuni diareice. De asemenea, preparatele din frunze de nuc sunt folosite în tratarea unor boli ale pielii cum ar fi unele eczeme, dermatite de contact, micoze, dermatite cronice etc.

Administrare
În stomatite se poate folosi sub formă de gargară, un decoct din 3 linguri de frunze la 1 cană cu apă. Se clăteşte gura de câteva ori pe zi. În tratamentul diabetului zaharat se poate folosi ca mijloc adjuvant infuzia din frunze de nuc. Infuzia se prepară din 1 lingură de frunze la 1 cană cu apă şi se beau 2-3 căni pe zi. Pentru stimularea poftei de mâncare se bea infuzia îndulcită cu miere de albine, înainte de mesele principale. Pentru băile medicinale se fierb 100 g de frunze în 3-4 litri de apă, timp de 15 minute. Lichidul obţinut se amestecă cu apa din cadă la temperatură potrivită şi se stă în baie timp de 15-20 de minute.
Precauții și contraindicații: se administrează cu prudenţă în caz de hipertiroidie, colon iritabil, gastrită acidă.

În cosmetică
În cosmetica feţei, pentru tenurile grase, seboreice, se pot folosi compresele cu infuzie din frunze de nuc. Această infuzie se prepară din 4 linguri de frunze la 1 cană cu apă. De asemenea, extractul de nuc se află în compoziţia multor şampoane, ajutând la eliminarea mătreţii şi la prevenirea căderii părului, precum şi la strălucirea acestuia.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here