Noutăţi legislative pentru viitorii şoferi

241

Gorjenii care nu posedă încă un permis de conducere au de acum încolo o legislaţie mai permisivă în vederea trecerii probelor examenului auto. Astfel, cei care trec de proba teoretică au la dispoziţie un an de zile pentru a susţine şi proba practică, iar în eventualitatea în care aceasta din urmă se dovedeşte a fi un eşec, viitori şoferi nu vor repeta şi prima probă.

Conducerea Instituţiei Prefectului – Judeţul Gorj a transmis, ieri, un comunicat prin care anunţat faptul că Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne a elaborat și emis spre punere în aplicare Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 97 din 21.08.2015 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto.
În esență, noile modificări și completări ale ordinului menționat anterior cuprind mai multe puncte. Astfel, calificativul “admis” la proba teoretică permite susținerea probei practice în perioada de valabilitate a cursului de pregătire teoretică și practică. Pentru persoanele care susțin examenul pentru obținerea unui nou permis în locul celui anulat, valabilitatea probei teoretice este de un an de la data înregistrării acestora în aplicația informatică de examinare. Efectiv, candidatul nu mai susține o nouă probă teoretică în cazul în care este declarat “respins” la proba practică. Gorjenii declarați “respinşi” la proba teoretică pot susține un nou examen după trecerea a cel puțin 15 zile de la data când au fost declarați “respins”, achitând totodată o nouă taxă de examen. Cei care nu trec de proba practică pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după trecerea unei perioade de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puțin 6 ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată. Candidații care nu s-au prezentat la proba practică pot solicita programarea la această probă oricând, dar nu mai târziu de un an de zile de la absolvirea cursului de pregătire teoretică și practică sau de la înregistrarea în aplicația informatică (în cazul permisului anulat). În cazul depășirii perioadei de un an de zile de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică și practică sau înregistrării în aplicația informatică, examinarea pentru obținerea permisului de conducere auto este condiționată de efectuarea unui nou curs de pregătire sau constituirea unui nou dosar (în cazul permisului de conducere anulat).
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here