Noi tensiuni ruso-georgiene

608
soldati-germaniRusia a acuzat Georgia că pregăteşte “provocări” cu prilejul împlinirii unui an de la declanşarea războiului care le-a opus în august 2008, avertizând în acelaşi timp că va riposta „tendinţelor revanşarde” ale regimului de la Tbilisi, transmite Agenţia France Presse.
„Guvernul georgian prevede, pentru împlinirea unui an de la conflict, acţiuni cu caracter provocator la frontiera cu Osetia de Sud”, a declarat viceministrul rus de externe Grigori Karasin, într-un interviu apărut în cotidianul Rossiskaia Gazeta.

„În această regiune explozivă, evoluţia evenimentelor riscă să devină imprevizibilă”, a adăugat oficialul rus, avertizând că Moscova este „responsabilă să prevină violenţa împotriva popoarelor mici” şi „va îngrădi cu fermitate tendinţele revanşarde în politica regimului de la Tbilisi”.
Tensiunile au escaladat în Caucaz cu numai câteva zile înaintea împlinirii unui an de la declanşarea războiului ruso-georgian de cinci zile, declanşat în noaptea de 7-8 august 2008.
Tbilisi a acuzat duminică armata rusă care ocupă de facto Osetia de Sud şi Abhazia, recunoscute unilateral de Moscova, că avansează în teritoriul georgian pentru a deplasa „frontiera” sud-osetină. La rândul său, Rusia a ameninţat sâmbătă că va recurge din nou la forţă împotriva Georgiei, pe care o acuză de „provocări” în Osetia de Sud. Luni, aşa-zisul preşedinte sud-osetin Eduard Kokoitî a anunţat că armata rusă va proceda la exerciţii de securitate „preventive” în republica separatistă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here