Nipah, virusul ce poate genera următoarea pandemie, are aceeaşi gazdă ca şi SARS-CoV-2

1548

După virusul SARS-CoV-2 care de mai bine de un an de zile a cuprins omenirea, o altă ameninţare vine din regiunea Asiei partea unui virus cu potenţial epidemic.
Spre deosebire de actualul virus Corona a cărui mortalitate este de până 10%, virusul Nipah are o rată de mortalitate de până la 75% şi se transmite uşor la animale şi oameni. Virusul amintit a declanşat deja mai multe focare de infecţie pe continentul asiatic, iar sursa virusului provine de la lilieci, singura specie de mamifere care poate să zboare. De altfel, s-a descoperit faptul că liliecii sunt o gazdă ,,perfectă“ pentru numeroase virusuri, de la rabie, ebola, şi până la coronavirusuri şi Nipah.
În condiţiile în care populaţia din regiunea Asiei şi nu numai este într-o continuă creştere, iar habitatul natural al multor specii de animare, cum este şi liliacul, este de la an la an mai afectat de expansiunea activităţilor umane, riscul contactului dintre oameni şi aceste specii de animale cu bolile şi virusurile care le poartă, este din ce în ce mai ridicat. Rata mortalităţii la noul virus variază de la 40 la 75 %, în raport cu zonele în care se răspândeşte. Spre deosebire de actualul virus pandemic, la Nipah perioada de incubaţie este mult mai mare(până la 45 de zile în unele situaţii), timp în care un om poate infecta fără să ştie mult mai mulţi oameni. Virusul asiatic se poate transmite la mai multe specii de animale, iar omul se poate infecta prin contactul direct şi consumul de alimente contaminate. O persoană infectată cu virusul Nipah poate dezvolta probleme respiratorii, inclusiv tuse, dureri în gât, oboseală și encefalită, o inflamare a creierului care poate produce crize și poate duce la deces. Contactul oamenilor cu liliecii care pot fi infectați este frecvent în Asia. În piețe, pe plantațiile de palmieri, în zonele unor obiective turistice vizitate de milioane de oameni în fiecare an, localnici sau vizitatori din alte țări riscă frecvent să se infecteze cu virusul Nipah. Și, uneori, se și infectează. Între 2001 și 2011, au fost identificate cel puțin 11 focare diferite de infecție doar în Bangladesh. Cel puțin 196 de oameni s-au îmbolnăvit și cel puțin 150 au murit. Fecalele de liliac sunt folosite drept fertilizator în Cambodgia și Thailanda, iar în unele zone rurale ale acestor țări, vânzarea de fecale este pentru mulți oameni o metodă simplă de a face bani. Localnicii încearcă să atragă liliecii și să îi determine să își facă cuiburi în apropierea satelor, pentru a le putea culege fecalele, explică Veasna Duong, expert thailandez în virologie.
Marius Stochiţoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here