Nabucco, fără furnizori din Asia Centrală

561
1244122422Contractul dintre Azerbaijan şi Gazprom reprezintă, practic, un avertisment către Europa. Baku transmite Bruxellesului că ar putea face afaceri mai avantajoase cu Moscova, dacă Europa nu acţionează mai prompt”, titrează WSJ. Într-un editorial pentru The Wall Street Journal (WSJ), Petersen subliniază că, în pofida progreselor realizate de cele 5 state implicate – România, Turcia, Ungaria, Bulgaria şi Austria – către realizarea proiectului Nabucco, care au culminat în luna iulie cu semnarea acordului interguvernamental, niciun exportator de gaze naturale din regiunea Caspică sau din Asia Centrală nu şi-a asumat un angajament ferm de furnizare către consorţiul Nabucco.

Înainte de semnarea acordului interguvernamental, pe 13 iulie, la Ankara, Azerbaijanul, considerat unul dintre principalii furnizori ai Nabucco, a încheiat un contract de export cu grupul rus Gazprom, aminteşte Petersen.
Oficial, cei 500 milioane de metri cubi de gaze naturale care urmează să fie furnizaţi anual de Azerbaijan Rusiei în baza acestui contract sunt destinaţi consumului intern, însă Gazprom poate revinde gazul Europei la preţuri „umflate”, iar acordul are mai degrabă rolul de a „atrage atenţia Vestului”, ţinând cont de volumul redus de gaze, notează expertul în securitate energetică. Astfel, principala pro-blemă a Uniunii Europene în ceea ce priveşte asigurarea necesarului de gaze naturale pentru proiectul Nabucco este că nu deţine exclusivitate în rândul exportatorilor vizaţi. Pe lângă Rusia, gazele din regiunea Caspică şi Asia Centrală au trezit interesul Chinei, Indiei şi chiar al Iranului – el însuşi un exportator important de resurse.
Proiectul Nabucco, proiectat să transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspică şi Asia Centrală către Europa, este dezvoltat de un consorţiu la care participă şase companii, cinci din partea statelor de tranzit şi un partener strategic german, respectiv Transgaz Mediaş, Botas (Turcia), OMV (Austria, acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) şi RWE (Germania).
Construcţia Nabucco este programată să înceapă anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc în 2014-2015.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here