Motivul percheziţiei DIICOT acasă la Al Madani: Căutarea unui terorist islamist de cetăţenie germană

122

deschiderePercheziţia desfăşurată săptămâna trecută de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) acasă la doctorul stomatolog Ayman Al Madani în Târgu-Jiu, a avut drept scop nu căutarea armelor de foc deţinute de afaceristul arab, cum acesta a crezut iniţial, ci prinderea unui terorist islamist ori depistarea unor potenţiale legături între cetăţeanul de origine arabă cu organizaţii de acest tip.

 

 

 

 

După ce au percheziţionat însă casa lui Al Madani şi firmele acestuia şi chiar au ridicat hard-disk-ul de la unul din calculatoarele societăţii acestuia, fără explicaţii, reprezentanţii DIICOT au informat ieri că motivul percheziţiei a fost: căutarea unui terorist egiptean cu cetăţenie germană.

 

Săptămâna trecută un procuror DIICOT, însoţit de forţe de ordine, a descins la locuinţa doctorului stomatolog Al Madani, situată în Târgu-Jiu. Procurorul i-a prezentat doctorului, totodată om de afaceri, un ordin de percheziţie, fără să îi explice însă acestuia nimic mai mult. Locuinţa lui Al Madani a fost astfel percheziţionată fără stricăciuni, acesta neavând ce să le reproşeze celor care i-au intrat, pe baza unui document, în locuinţă. El a crezut de altfel că motivul percheziţiei a fost legat de faptul că deţinea acasă patru puşti şi un pistol, adică cinci arme de foc, pentru care avea însă documente în regulă. Al Mandani recunoaşte că a fost întrebat dacă deţine sume mari de bani în locuinţă, el fiind chestionat şi în legătură cu armamentul aflat în posesia sa. Doctorul susţine acum că percheziţii similare s-au făcut şi la firmele pe care le deţine, de la una dintre societăţi fiindu-i ridicat hard-disk-ul. “Nu ştiu care a fost motivul percheziţiei. Eu ştiu că doar au venit, mi-au prezentat un ordin, au controlat şi au plecat. M-au întrebat de armele de foc pe care le am acasă dar şi dacă am bani în locuinţă”, a explicat Al Madani, care nu a ştiut, până în prezent, adevăratul motiv al anchetei care l-a vizat. El a crezut că de fapt anchetatorii căutau traficanţi de arme.

Doctorul stabilit în Gorj este sirian

Procurorii DIICOT au anunţat însă ieri care a fost de fapt motivul percheziţiilor desfăşurate săptămâna trecută. Este vorba de fapt despre 21 de percheziţii domiciliare desfăşurate de DIICOT în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, în cadrul unei anchete ce vizează prinderea unui cetăţean german de origine egipteană, care s-a aflat pe teritoriul României, condamnat în Egipt, în lipsă, la o pedeapsă de 10 ani închisoare, pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste de sorginte islamică.

Trebuie precizat că Al Madani nu este nici măcar egiptean, ci este sirian. Are însă cetăţenie germană, fapt care nu a trecut neobservat de anchetatorii care i-au bătut de altfel săptămâna trecută la uşă şi care nu au plecat nici măcar cu mâinile goale. Motivele pentru care Al Madani a fost luat la ochi de anchetatori sunt de altfel evidente: arab, cetăţean german, arme de foc în locuinţă şi afaceri. Aceste elemente au fost luate în calcul şi de Al Madani, în momentul în care ieri a fost întrebat dacă ştia că adevăratul motiv al percheziţiei casei şi firmelor sale era legat, de fapt, cu căutarea unui terorist. “Dacă s-au făcut publice motivele anchetei înseamnă că acesta s-a terminat”, şi-a dat cu părerea Al Madani, care a menţionat că percheziţia nu i-a făcut prea bine imaginii sale. “Unii au auzit că am fost reţinut. Şi asta pentru o percheziţie”, a explicat Al Madani amploarea pe care a avut-o percheziţia, vâlva mediatică creată în jurul subiectului, asta în condiţiile în care ancheta nici măcar nu îl viza direct.

Şi alţi arabi din Gorj, verificaţi

De altfel imediat după percheziţia la Al Madani, în mass-media s-a vehiculat că de fapt percheziţia s-ar fi făcut la casa lui Iustin Moţa, cercetat în dosarul “Motorina”. Anchetatorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au contestat însă acest zvon.

Cert este însă că nu numai Al Madani a fost singurul arab din Gorj vizat de ancheta DIICOT.

Islamicii, la control

Reprezentanţii DIICOT confirmă de altfel faptul că lui Al Madani i s-a ridicat hard-diskul de la firmă, percheziţiile desfăşurate pe 14 şi 19 aprilie determinând anchetatorii să confişte “diferite înscrisuri şi medii de stocare a datelor, care pot constitui mijloace de probă sau pot prezenta interes operativ”.

Procurorii DIICOT fac public, de asemenea, faptul că cercetează însă mai multe persoane, cetăţeni români şi străini, domiciliaţi pe teritoriul României, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor asociaţii şi fundaţii, care au ca obiect de activitate promovarea şi perpetuarea culturii şi religiei islamice în mediile comunităţii musulmane din România. Cei în cauză sunt implicaţi în acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi. DIICOT desfăşoară activităţi de urmărire penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute în Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Anchetă declanşată în Germania

Procurorii DIICOT au anunţat şi faptul că au declanşat cercetările urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de către autorităţile din Germania. Cercetările sunt efectuate împreună cu ofiţeri din cadrul IGPR – DCCO şi cu sprijinul lucrătorilor din cadrul IGJR, având sprijinul de specialitate tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, autoritatea naţională în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

Până acum, cel puţin în România, teroristul atât de căutat nu a fost găsit.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here