Moisescu: “Reţeta 0700 va naşte mari probleme!”

202

Reţetele compensate 90%, care se acordă pensionarilor a căror pensie nu depăşeşte 700 lei, dau bătăi de cap medicilor de familie. La nivelul judeţului nostru, din cauza acestor reţete au existat medici cărora li s-a imputat valoarea sumelor compensate. Din acest motiv, unele cadre medicale au decis să nu mai prescrie acest tip de reţetă, în această situaţie aflându-se şi Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (AMPF) Gorj.

Pensionarii cu venituri mici ar putea rămâne fără reţetele compensate 90%, chiar dacă legea le dă acest drept. Medicii s-au speriat în momentul în care, în urma unor constatări ale Curţii de Conturi, li s-au imputat valorile sumelor compensate pe aceste reţete. Drept urmare, unii dintre medici au decis să renunţe la prescripţia în cauză. „Reţeta 0700 va naşte mari probleme, pentru că acolo este o ilegalitate, iar pacienţii riscă să rămână fără tratamentele de specialitate. Eu unul nu o voi mai prescrie şi le-am explicat deja pacienţilor mei acest lucru; din fericire ei eu înţeles situaţia”, a menţionat Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Sumele imputate – de la câteva sute, 7.000 lei
La nivelul judeţului nostru, potrivit preşedintelui AMPF, au existat medici cărora li s-au imputat doar câteva sute de lei, dar au fost şi unii care au de restituit până la 7.000 lei. Cadrele medicale au fost deja notificate să plătească sumele imputate, unii medici făcând deja plata. Prin urmare, după ce le-au fost imputate diferite sume de bani pentru că reprezentanţii Curţii de Conturi au stabilit că pensionarii aveau, pe lângă pensia mică şi alte venituri, astfel încât depăşeau suma de 700 de lei care le dădea dreptul să beneficieze de medicamente compensate cu 90%, acum medicii de familie refuză să mai cadă în această capcană a sistemului medical. Trebuie precizat faptul că, teoretic, medicii îşi pot recupera sumele imputate deja de la pacienţii care au fraudat statul nedeclarându-şi veniturile reale. Totuşi, preşedintele APMF Gorj consideră că „se speculează un gest umanitar, pe care îl face medicul, plătind din buzunarul lui”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here