Ministrul Energiei: Nu mă aștept ca să returneze CEO împrumutul

1018

Comisia Europeană a sărit în ajutorul Complexului Energetic Oltenia și a fost de acord ca producătorul de electricitate să primească un împrumut temporar de 251 de milioane de euro.
Ministrul Economiei și Energiei, Virgil Popescu, a confirmat faptul că ajutorul de salvare care a fost acordat Complexului Energetic Oltenia nu va putea fi returnat, și că va urma un plan de restructurare a companiei. „Ce facem cu acest ajutor de stat? Nu mă aștept ca Oltenia să returneze împrumutul, ajutorul de salvare se va transforma într-unul de restructurare. Pe baza unui plan bine definit, vom scoate din producție capacități de circa 1.300 MW produși pe bază de cărbune, până la finalul anului 2026, și îl vom înlocui cu 1.450 MW de energie pe gaze naturale, plus un parc fotovoltaic. La finalul anului 2026, emisiile de dioxid de carbon ale Complexului Energetic Oltenia se vor reduce cu 45%”, a declarat Popescu, menționând că pentru România cărbunele este o problemă în contextul pactului ecologic european, dar „nu trebuie să închidem ceva fără să punem ceva în loc”.
Ajutorul de salvare este acordat de Finanțe, la cererea companiei, din fondurile obținute din privatizare, după ce Eximbank va face o analiză de risc a societății pentru a stabili nivelul dobânzii pe care trebuie să o plătească CEO. Complexul trebuie să constituie garanții în valoare de 120% din valoarea creditului.
Împrumutul de 1,2 miliarde lei trebuie restituit în termen de șase luni, cu dobânzi cu tot. În caz contrar, CE Oltenia trebuie să prezinte, în termen de trei luni, un plan de restructurare care să demonstreze restabilirea viabilității pe termen lung. În acest caz, Guvernul va înștiința Comisia Europeană, iar acest ajutor de stat va deveni unul pentru restructurare, care va trebui avizat de Comisie. Dacă CEO nu plătește creditul, nu face planul de restructurare în trei luni, iar Guvernul nu îl trimite la Bruxelles în șase luni, Guvernul se obligă să elaboreze un plan de lichidare al CE Oltenia.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here