Minerii şi energeticienii se disponibilizează, politicienii rămân pe funcţii

162

mineriAproape patru mii de salariaţi din mineritul şi energia gorjeană vor fi disponibilizaţi la jumătatea anului viitor. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag acum pesediştii gorjeni care, prin intermediul unui comunicat de presă, critică intenţiile reprezentanţilor Ministerului Economiei de a creşte, parcă peste noapte, numărul şomerilor din judeţul nostru.

Pesediştii fac asta după ce sindicaliştii conduşi de Marin Condescu au avertizat, de săptămâna trecută, că nerealizarea Electra atrage mii de disponibilizări în sectorul minier şi energetic. Negocieri se poartă în aceste zile între administraţie şi sindicate privind viitoarele reduceri de personal din sistem, asta în timp ce o parte însemnată a politicienilor par că nu le pasă de soarta celor care, anul viitor, vor rămâne fără locuri de muncă.

La jumătatea anului 2011, 3700 dintre actualii angajaţi ai complexelor energetice Rovinari şi Turceni precum şi ai SNLO vor fi disponibilizaţi, anunţă panicaţi pesediştii gorjeni criticând lipsa de soluţii ale guvernanţilor şi ale Ministerului Economiei privind oprirea acestor reduceri absurde de personal. Reprezentanţii din conducerea PSD Gorj prezintă şi o situaţie defalcată a viitoarelor disponibilizări care, în opinia lor, “vor începe în luna ianuarie, avându-se în vedere un număr de 900 de salariaţi din Rovinari, 1000 de salariaţi din Turceni şi 1800 de salariaţi din SNLO”. Reprezentanţii Partidului Social-Democrat Gorj cred însă că ar exista soluţii pentru evitarea acestei situaţii de fapt. “Suntem convinşi că există un număr mare de alte soluţii pentru ca aceste disponibilizări să fie evitate, inclusiv prin creşterea gradului de profitabilitate al celor două termocentrale, în detrimentul unor companii „portocalii” care fac profituri uriaşe din afacerile cu aceste entităţi economice”, se mai arată în acelaşi comunicat în care pesediştii concluzionează că “acesta este cadoul pe care P.D.-L. îl face, de Sărbătorile de Iarnă, judeţului Gorj şi sectorului energetic”.

Graure: “Disponibilizările se fac numai cu acordul sindicatelor”

Directorul Complexului Energetic (CE) Turceni, Octavian Graure, susţine că disponibilizările vor avea loc dar numai cu acordul sindicatelor cu care acum se negociază la sânge. “Nu se vor face disponibilizări din ianuarie dar se ştie că până în 2012 trebuie redus preţul de cost al energiei cu 22%. Această strategie priveşte reduceri de cheltuieli de tot felul, cheltuieli materiale, de personal, şi atunci normal că implică şi disponibilizări”, a declarat Graure care a confirmat că ieri a participat la o întâlnire cu sindicatele pe această temă. “Vor mai avea loc întâlniri cu sindicatele miercuri, sâmbătă şi duminică. Noi nu putem disponibiliza fără acordul lor”, a completat directorul general care susţine că nu a primit însă nicio situaţie de la Ministerul Economiei privind un număr standard de disponibilizaţi la unitatea pe care o conduce.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here