Minerii din Husnicioara, înapoi la lucru, dar livrările de cărbune nedeblocate

452

Minerii Exploatării Miniere Mehedinţi au reînceput luni activitatea de extracţie a cărbunelui energetic din cariera de suprafaţă Husnicioara fără să înceapă însă şi livrarea de cărbune spre RAAN. Din acest motiv şi urmare a unei înţelegeri cu oficialii CEO, reprezentanţii RAAN Severin au achitat ieri 5 milioane din datoria istorică pe care o aveau faţă de CEO, ca în câteva zile să mai plătească alte 5 milioane de lei.

Minerii din Gorj, dar şi cei din Mehedinţi au reînceput ieri lucrul. Cei aproximativ 700 de angajaţi de la Husniciora, în perioada 15 martie – 4 mai, au stat acasă, primele zece zile în concediu de odihnă, restul în şomaj tehnic, cu plata a 75% din salariul de bază. Măsura de sistare a lucrului în perioada în cauză se datorează tergiversării Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) de a achita cantitatea de lignit livrat luată de la Complexul Energetic Oltenia, valoarea acestuia depăşind 245 milioane de lei.
Minerii mehedinţeni sunt însă nemulţumiţi că o dată cu revenirea la muncă nu s-au deblocat şi livrările de cărbune către Sucursala Romag-Termo a RAAN, situaţie ce va afecta în continuare programul de exploatare a carierei care, la rândul său, se confruntă cu probleme financiare grave. Dacă RAAN va achita, măcar parţial, o parte din debite, se va relua aprovizionarea termocentralei cu cărbune. În caz contrar, minerii vor fi iar obligaţi să sisteze producţia din cauza stocului de cărbune extras.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here