Mii de hectare de pădure din Gorj, lăsate pradă hoților de lemne

2893

Circa 7.000 de hectare de pădure din Gorj sunt la cheremul hoților de lemne. Nu sunt păzite și administrate de ocoalele silvice de stat sau private, fiind practic neprotejate. Această situație reiese dintr-o statistică prezentată de Garda Forestieră Rm. Vâlcea.

Legea îi obligă pe proprietarii de păduri să încheie contracte de administrare cu unul dintre ocoalele silvice autorizate pentru asigurarea pazei. Pentru proprietarii care dețin suprafețe mai mici de 30 de hectare, paza este asigurată gratuit. Potrivit Codului Silvic, se permite asigurarea serviciilor de pază și pentru pădurile cu proprietar necunoscut sau pentru care nu s-a stabilit încă succesiunea.
Cu toate acestea, mii de hectare au fost lăsate la mâna hoților, cea mai mare suprafață de pădure nepăzită fiind pe raza Ocolului Silvic Hurezani.

Jaf …ca-n codru! Fără contracte de servicii silvice
„Conform datelor transmise, pe raza Ocolului silvic Hurezani există o suprafață de 2.214 hectare constituită din proprietăți de până la 30 de hectare inclusiv care nu au încheiate contracte de servicii silvice. Diligențele privind urgentarea preluării în vederea asigurării serviciilor silvice pentru aceste suprafețe neadministrate au fost concretizate în raportul privind controlul periodic efectuat la Direcția Silvică Gorj, Ocolul Silvic Hurezani de către delegații Gărzii Forestiere Județene Mehedinți – Gorj”, a informat Garda Forestieră Rm. Vâlcea.
Alte 1.644 de hectare de pădure sunt nepăzite pe raza Ocolului Silvic Târgu-Cărbunești. „În cursul anului 2022, având în vedere ritmul scăzut în ceea ce privește preluările de fond forestier neadministrat de pe raza Ocolului Silvic Cărbunești, Garda Forestieră Rm. Vâlcea prin Garda Forestieră Județeană Mehedinți – Gorj a notificat Direcția Silvică Gorj și Ocolul Silvic Cărbunești să urgenteze activitatea de preluare în pază a suprafețelor de fond forestier neadministrat pentru stoparea furturilor și tăierilor ilegale de arbori din aceste suprafețe”, arată Garda Forestieră Rm. Vâlcea.
De asemenea, 1.590 de hectare de pe raza Ocolului Silvic Peșteana, o mie de hectare de pe raza Ocolului Silvic Motru și 409 hectare de pe raza Ocolului Silvic Padeș sunt lăsate în voia nimănui.
Astfel, la nivelul județului Gorj mai sunt de preluat, în vederea asigurării serviciilor silvice, 6857 hectare de fond forestier care în prezent nu au serviciul silvic asigurat.
De aceea, Garda Forestieră Rm. Vâlcea solicită accelerarea de către ocoalele silvice aflate în subordinea Direcției Silvice Gorj a procesului de preluare în pază a tuturor suprafețelor de fond forestier mai mici de 30 ha pentru care sunt asigurate fonduri bănești de la bugetul de stat.

Pază cu bani de la stat
„Nu lipsită de eficiență este și convingerea micilor proprietari de păduri că asigurarea serviciilor de pază cu fonduri de la bugetul de stat vine și în sprijinul lor, ținând seama de obligațiile care le revin, în calitate de proprietari. Proprietarii fondului forestier au următoarele obligații în aplicarea regimului silvic: să asigure elaborarea şi să respecte prevederile amenajamentelor silvice şi să asigure administrarea/serviciile silvice pentru fondul forestier aflat în proprietate, în condiţiile legii și să asigure paza şi integritatea fondului forestier. Finalizarea acestui proces în cel mai scurt timp posibil va determina eliminarea pagubelor produse fondului forestier prin tăieri ilegale de arbori”, mai precizează Garda Forestieră Rm. Vâlcea.
Pe teritoriul județului Gorj, în prezent, își desfășoară activitatea 24 de ocoale silvice, din care: 11 ocoale silvice de stat cu sediul social în județul Gorj în cadrul Direcției Silvice Gorj, trei ocoale silvice de stat cu sediul social în județul Mehedinți în cadrul Direcției Silvice Mehedinți, două ocoale silvice de stat cu sediul social în județul Dolj în cadrul Direcției Silvice Dolj și opt ocoale silvice private (ocoale silvice de regim). Suprafața de fond forestier la nivelul județului Gorj este de 246.123,05 hectare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here