Meniu special pentru asistaţii de la Cantina de Ajutor Social şi Casa Iris

67

Beneficiarii de servicii sociale din Târgu-Jiu, atât cei care iau masa la Cantina de Ajutor Social, cât şi cei cazaţi la Centrul de urgenţă Casa Iris, vor primi în aceste zile un meniu special, tradiţional Sărbătorii Crăciunului.

Mâine, asistaţii târgujieni care servesc masa la Cantina de Ajutor Social vor primi din partea autorităţilor locale un meniu de sărbătoare. “Meniul oferit pe data de 21 decembrie va fi unul festiv, compus din cozonac, portocale, dulciuri, ciorbă, sarmale şi friptură. Practic, mâncarea pe data de 21 decembrie se va da pentru perioada 21-26 decembrie. De asemenea, pe data de 27 decembrie, beneficiarii care iau masa la Cantina de Ajutor vor primi mâncarea pentru perioada 27 decembrie – 2 ianuarie 2019. La ora actuală, avem 84 de persoane care iau masa la Cantina de Ajutor Social, adulți și copii. Aceştia beneficiază de serviciul de hrană permanent, spre deosebire de adulţi care pot mânca la cantină maxim 90 de zile într-un an. Alocaţia de hrană pentru o zi, per beneficiar, este de 12 lei, suma fiind stabilită prin Ordonanţă de Guvern. La noi pot mânca şi tinerii până în 25 de ani, dar numai dacă sunt înscrişi la o formă de învăţământ de stat. În general, cei care mănâncă la cantină primesc două mese calde pe zi, prânz şi cină, iar sâmbăta şi duminica au hrană rece: un lactat, mezeluri, conservă şi pâine. Majoritatea preferă să ia mâncarea acasă şi să o consume acolo, puţini sunt cei care efectiv iau masa în incinta cantinei”, a declarat Anamaria Ianc, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Cantina de Ajutor Social de la Târgu-Jiu funcţionează din anul 1957 şi de-a lungul anilor numărul asistaţilor a cunoscut fluctuaţii. Reprezentanţii Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu-Jiu spun că meniul fiecărei săptămâni este unul variat şi asupra întocmirii lui se ţine cont de părerile asistaţilor sociali.

12 persoane, cazate la Casa Iris
În Ajunul Crăciunului, o masă festivă cu produse tradiţionale va fi organizată şi pentru asistaţii de la Casa Iris. “Ei vor primi produse specifice Sărbătorii Crăciunului chiar în ajun, pe 24 decembrie. De asemenea, masa pentru Revelion le va fi asigurată acestora în ziua de 31 decembrie. În prezent, acolo sunt cazate 12 persoane”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu. Casa Iris dispune de 32 de locuri, fiind un centru de urgenţă pentru persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Târgu-Jiu, inaugurat în anul 2009. În acest spaţiu, cei care sunt găzduiţi beneficiază de bune condiţii de igienă, asistenţă medicală primară, supraveghere şi chiar consiliere, la sediul centrului existând un asistent social şi un psiholog voluntar pentru cei care solicită consilierea. Casa Iris dispune de două dormitoare: unul pentru femei şi unul pentru bărbaţi; fiecare dintre ele are 16 locuri, cu paturi suprapuse. Există băi separate pentru femei şi pentru bărbaţi, cu cabină de duş şi toalete, precum şi o bucătărie comună şi o sală de mese cu toate dotările necesare.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here