Mama criminală care şi-a ucis bebeluşul vrea întreruperea pedepsei

108

DeschidereFemeia din Măceşu, sat aflat în apropierea oraşului Târgu-Cărbuneşti, condamnată în urmă cu doi ani pentru omor, deoarece i-a aplicat o bătaie soră cu moartea fetiţei ei în vârstă de doar o lună de zile, nu suportă detenţia.

Femeia a solicitat Tribunalului Gorj, la scurt timp după ce a fost condamnată, să i se întrerupă pedeapsa de 11 ani de închisoare, pentru că suferea de o boală care o punea în imposibilitatea de a-şi executa pedeapsa. Instanţa nu a luat însă în considerare cererea condamnatei, pe care a obligat-o să achite, în schimb, 120 de lei cheltuieli de judecată ea rămânând, în continuare, la Penitenciarul de femei, Târgşor. Vestea că o tânără, atunci în vârstă de 19 ani, şi-a omorât bebeluşul în bătaie, îngrozea în mai 2008 nu numai cetăţenii judeţului Gorj ci o ţară întreagă. Mai mult faptul că însăşi femeia a anunţat poliţia, sunând la 112, după comiterea abominabilei fapte a îngrozit lumea la fel de mult ca vestea că copilul de doar o lună de zile a fost găsit în casă cu capul spart. Medicii legişti constatau, după examinarea cadavrului nou-născutului, că bebeluşul care cântărea cu puţin peste două kilograme prezenta urme de violenţă repetată. Copila paralizase în urma bătăii primite de la mamă, avea un hematom pe cutia craniană, o pareză pe partea dreaptă a corpului, iar mâna şi piciorul nu le mai putea mişca. Nici nu se dezvoltase aşa cum trebuia, bebeluşul având o greutate sub cea normală. Femeia şi-a recunoscut fapta şi chiar a declarat că şi-a omorât fetiţa pentru că plângea foarte rău, asta pe fondul unor certuri repetate cu concubinul său, care o ameninţa că duce copilul la un centru de plasament. Avocatul criminalei susţinea, la acea vreme, că femeia suferea de o traumă post-natală care ar fi determinat-o să acţioneze atât de violent împotriva copilului nevinovat. Instanţa Tribunalului Gorj decidea însă altceva, şi o condamna pe Valentina Petic, în decembrie 2008, la 11 ani închisoare şi la 3 ani pedeapsă complementară constând în interzicerea unor drepturi.

Copilul rămas, încredinţat bunicii materne

201102143201largeIMG_4205Instanţa decide să o decadă, de asemenea, din drepturile părinteşti pe mama criminală care mai avea acasă o fetiţă în vârstă de 3 ani de zile. Judecătorii Tribunalului Gorj stabilesc încredinţarea minorei, de urgenţă, unui asistent maternal profesionist, care poate să îşi exercite asupra copilului drepturile părinteşti, în timp ce de bunurile minorei are grijă însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Gorj anunţă acum că fetiţa în vârstă de aproape 6 ani se află în îngrijirea bunicii materne, instituţia supraveghind însă periodic starea copilului care, în curând va merge la şcoală.

A vrut liber de la Târgşor

Cei doi ani de detenţie în închisoarea din Târgşor nu i-au picat prea bine Valentinei Petic care cere, în mod surprinzător, la sfârşitul anul trecut, printr-o cerere întreruperea pedepsei, conform art.455 al Codului de Procedură Penală. Femeia nu putea solicita asta decât dacă suferea de o boală gravă, constatată printr-o expertiză medico-legală, era însărcinată sau avea un copil de sub un an de zile şi dacă, din cauza unor împrejurări speciale, executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familie sau unitatea la care lucrează. În acest caz, executarea putea fi amânată cel mult 3 luni şi numai o singură dată. Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgşor, subinspector Ioana Luca, a confirmat doar că Valentina Petic se află încarcerată la această unitate de detenţie.

S-a răzgândit

Pe parcursul procesului, condamnata se răzgândeşte şi îşi retrage cererea înaintată Tribunalului Gorj. Instanţa “ia act de retragerea cererii privind întreruperea executării pedepsei. Obligă petenta condamnată la 120 lei cheltuieli judiciare statului din care suma de 100 lei reprezintă onorariu avocat oficiu ce va fi avansată din fondurile M.J”, stabilea instanţa anul trecut în decembrie. Petic nu s-a mulţumit însă cu încercarea eşuată ea având în plan un alt demers care să o scoată dincolo de porţile închisorii.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here