Maladia Down afectează zeci de tineri din Gorj

306

Sindromul Down este o stare genetică pe parcursul întregii vieţi, ce se produce în momentul concepţiei fătului. La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), 35 de gorjeni suferă de această maladie, un caz fiind confirmat în cursul trimestrului II al acestui an.

Sindromul Down este o disfuncţionalitate cromozomială. O persoană cu sindrom Down are suplimentar o copie a întregului sau numai a unei părţi a cromozomului 21. Cromozomul 21 este cel mai mic dintre cromozomii umani. Cu alte cuvinte, copilul cu acest sindrom are 47 de cromozomi în loc de 46. Potrivit specialiştilor, toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este imposibil de apreciat în momentul naşterii cât de grav va fi. Chiar dacă toate persoanele cu Sindrom Down au un anumit grad de dizabilităţi de învăţare, multe dintre aceste persoane duc o viaţă semi-independentă şi împlinită. Zeci de gorjeni suferă de această maladie. “În trimestrul I al anului în curs, a fost confirmat încă un caz de Down şi au rămas în evidenţele medicilor 46 de bolnavi cu sindrom Down. În trimestrul II 2016, încă un caz a intrat în evidenţele medicale, alte 12 cazuri ieşind din evidenţe şi rămânând 35”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Copiii cu Sindrom Down sunt speciali
Fiecare copil cu sindrom Down este unic în felul său, la fel ca toţi ceilalţi copii. Micuţii care suferă de acest sindrom trebuie să crească, fără excepţie, cu familiile lor. Cu intervenţie şi suport timpuriu, aceşti copii se dezvoltă, pot avea o viaţă deplină, pot fi cetăţeni responsabili şi membri activi ai comunităţii. Toţi copiii cu Sindrom Down pot frecventa grădiniţele obişnuite. Mulţi dintre ei urmează şcolile de masă, şcolile profesionale de meserii, liceele de masă, putând să înveţe să scrie, să citească şi să socotească. “Fiecare persoană cu Sindrom Down este unică în felul său şi seamănă cu părinţii ei, la fel ca toţi ceilalţi oameni. Persoanele cu Sindrom Down au o viaţă afectivă ca toţi ceilalţi oameni. Răspund la sentimentele de prietenie şi sunt lezaţi de un comportament jignitor. Unii adulţi îşi pot găsi parteneri şi pot avea o viaţă de cuplu independentă în comunitatea în care locuiesc”, mai spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. În prezent, persoanele cu sindrom Down, beneficiază de o bună îngrijire medicală şi trăiesc în condiţii de viaţă mai bune ca în trecut. Astăzi perspectiva de viaţă a persoanelor cu Sindrom Down nu diferă semnificativ de a celor fără Sindromul Down. Durata estimată de viaţă a unei persoane cu Sindrom Down este acum cuprinsă între 65-70 de ani, unii depăşind această vârstă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here