Primarul şi viceprimarul comunei Bîlteni, alături de ceilalţi trei inculpaţi în dosarul penal de evaziune fiscală şi spălare de bani, vor afla mâine, 16 iunie, dacă îşi vor petrece în continuare cele 30 de zile de arest la domiciliu sau se vor muta după gratii.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut joi, 11 iunie, recurs împotriva deciziei magistraţilor de la Tribunalul Dolj de a-i cerceta pe cei cinci inculpaţi în stare de arest la domiciliu pentru 30 de zile, astfel că situaţia pentru Gheorghe Păsărin şi Dumitru Oprea, primarul şi vicele de la Bîlteni, precum şi pentru ceilalţi trei inculpaţi, Luminiţa şi Ştefan Geamănu şi Bogdan Oarfă putându-se schimba de mâine, ei dându-şi domiciliile pe răcoarea din arest. Curtea de Apel Craiova urmează să ia o decizie definitivă în acest sens, fiind singurul for care poate decide dacă cei cinci cercetaţi penal vor sta în arest preventiv până pe data de 9 iulie ori se păstrează decizia de arest la domiciliu. Recurs la decizia judecătorilor doljeni au făcut în data de 12 iunie şi toţi cei cinci inculpaţi, ei contestând măsura arestului la domiciliu.
Capii Primăriei Bîlteni şi-au petrecut prima noapte de arest în noaptea de 9 spre 10 iunie, ulterior Tribunalul Dolj dispunându-le acestora măsura de arest la domiciliu. Mâine, începând de la ora 09.00, magistraţii Curţii de Apel Craiova vor analiza dacă se va păstra măsura arestului la domiciliu ori vor dispune înlocuirea acestuia cu arestul preventiv.
Consiliul Local se întruneşte
De aproape o săptămână încoace, Primăria Bîlteni este condusă de secretarul comunei Dan Săftoiu, iar la finele săptămânii trecute, Instituţia Prefectului Gorj a emis ordinele de suspendare din funcţie pentru primarul Gheorghe Păsărin şi pentru viceprimarul Dumitru Oprea. Astăzi sau mâine, membrii Consiliului Local Bîlteni se vor întruni într-o şedinţă extraordinară, urmând ca din rândurile lor să fie ales consilierul care să preia atribuţiile de edil. Potrivit unor surse, favoriţi în cursa pentru şefia interimară la Primăria Bîlteni ar fi pesedistul Nicolae Lungan şi liberalul Ciprian Măceşanu. În cărţi ar fi fost iniţial şi fostul adversar din campania pentru alegerile locale din anul 2012 al actualului primar Păsărin, Alexandru Braia. Situaţia actuală l-ar fi putut propulsa pe Braia, fost director al Unităţii Miniere de Carieră Peşteana, să preia atribuţiile lui Păsărin şi ale lui Oprea, însă, în prezent, Alexandru Braia suferă de anumite afecţiuni, dorindu-şi pensionarea.
Gheorghe Păsărin și Dumitru Oprea sunt acuzați de Parchetul Curții de Apel Craiova de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de spălarea banilor. Conform procurorilor, edilul Păsărin a aprobat, în anul 2013, un referat de necesitate, o factură fiscală, ordonanţarea de plată şi ordinul de plată prin care se atestă în mod fictiv achiziționarea de către Primăria Bîlteni a unei cantități de 1.800 tone de nisip de la firma TRUST TLH CONSTRUCT, care i-a aparținut viceprimarului localității, Dumitru Oprea, și care acum era condusă prin interpuși. În acest dosar penal mai sunt urmăriți penal și trei oameni de afaceri. Este vorba despre Luminița și Ștefan Geamănu, precum şi de Bogdan Oarfă, nepotul primarului Gheorghe Păsărin, aceştia trei fiind acuzați de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu, spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală.
Izabella Molnar