Mai puţine paturi în spitale

324

Numărul total de paturi aprobat la nivel naţional pentru anul 2014 este de 120.950, iar pentru anul 2015 este de 119.950, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2014 – 2016 pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. În judeţul nostru, numărul paturilor contractate în 2013 de către unităţile sanitare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a ajuns la 1.903, cu 50 mai multe comparativ cu anul 2012. Deocamdată nu se ştie câte paturi vor fi contractate în acest an, însă managerii unităţilor spitaliceşti speră ca numărul lor să fie măcar egal cu cel de anul trecut.

Nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2014 – 2016, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prevede pentru anul 2016 ca numărul total de paturi aprobat la nivel naţional să fie de 118.950. Pentru anii 2015 si 2016 se propune o scădere cu câte 1.000 de paturi pentru a se atinge indicatorul de 4,8 paturi acute la 1.000 de locuitori, care reprezintă atât o medie la nivel european, cât şi o ţintă asumată de România în cadrul Acordurilor cu Banca Mondială.
În anul 2014 se propune o reducere cu 2.177 a numărului total de paturi aprobat la nivel naţional; numărul total de paturi la nivel naţional include paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute, respectiv pentru afecţiuni cronice, paturile din sanatorii şi preventorii.
De precizat că în nota de fundamentare a proiectului se precizează că numărul total de paturi aprobat la nivel naţional nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate precum şi cele din penitenciarele spital, întrucât „includerea acestor structuri în numărul total de paturi la nivel naţional ar determina o presiune suplimentară pentru reducerea celorlalte categorii de paturi din unităţile spitaliceşti”.

Directorii de spitale din Gorj nu vor să mai piardă paturi
Numărul paturilor contractate în 2013 de către unităţile sanitare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a ajuns la 1.903, cu 50 mai multe comparativ cu anul 2012. Deocamdată nu se ştie câte paturi vor fi contractate în acest an, însă managerii unităţilor spitaliceşti speră ca numărul lor să fie măcar egal cu cel de anul trecut, mai ales că adresabilitatea este destul de mare. Spre exemplu, Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu (Spitalul Sadu) are acum 81 de paturi contractate. Managerul Aurel Stolojanu spune că adresabilitatea este destul de mare, astfel că unitatea ar avea nevoie de cel puţin o sută de paturi. „Noi funcţionăm acum cu 81 de paturi contractate, dar mereu am avut în jur de o sută de pacienţi internaţi. Vrem, la contractare, 100 de paturi. Acum avem în spital 112 paturi pe spitalizare continuă şi 20 pe spitalizare de zi”, confirmă Aurel Stolojanu, managerul Spitalului Orăşenesc Bumbeşti-Jiu.
Numărul total de paturi, detaliat pe judeţe, se aprobă anual, prin ordin al ministrului sănătăţii, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here