Mai multe consultaţii la centrele de permanenţă

345

Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în luna martie, a crescut numărul persoanelor care au beneficiat de consultaţii la centrele de permanenţă de pe raza judeţului nostru. În luna februarie, adresabilitatea a fost 3.361, în martie ajungând la 3.543.

Tot mai multe persoane ajung la centrele de permanenţă. În ultima lună s-a înregistrat o creştere a adresabilităţii. „În luna martie am avut 3.543 de prezentări la centrele de permanenţă, în timp ce în februarie adresabilitatea a fost 3.361. La cele trei centre de permanenţă din Târgu-Jiu s-au prezentat 825 de persoane”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
În 2014, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. Astfel, la ora actuală, 18 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic şi Scoarţa.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi. Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate. Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here