Liga a IV-a nu se reia în Gorj

1683

Președintele Asociației Județene de Fotbal Gorj, Mihai Prunariu, a avut consultări cu reprezentanții echipelor de Liga a IV-a pentru a vedea dacă sezonul 2020-2021 poate începe. Așa cum era de anticipat, nu s-au găsit formații dornice să demareze o competiție care trebuie finalizată până pe 8 mai. Mai mult, deși testele RT-PCR pentru depistarea Covid-19 nu mai sunt obligatorii, cei mai mulți conducători de club nu sunt dispuși să plătească nici testele rapide. O decizie definitivă va fi luată după Comitetului Executiv.
,,În urma consultărilor avute cu reprezentanții echipelor din Liga a IV-a s-a ajuns la concluzia că nu va putea fi început minicampionatul 2020-2021 respectând condițiile noului Protocol de reluare a competițiilor de fotbal amatori și Hotărârii Comitetului Executiv al FRF. Reprezentanții echipelor au susținut că și aceste teste rapide constituie cheltuieli greu de suportat de cluburi/asociații, iar condițiile impuse, de a avea minim patru echipe înscrise în competiție și de a da o campioană a Gorjului care să joace minim 7 jocuri până pe data de 8 mai, nu vor putea fi îndeplinite. Ca urmare a acestor consultări, va avea loc o ședință online a Comitetului Executiv al AJF Gorj în care se va lua o decizie în acest sens”, a anunțat, miercuri, AJF Gorj. O reacție similară au avut asociațiile județene din Olt, Vrancea, Alba, Iași. În schimb AJF-urile din Dolj, Satu Mare, Hunedoara, Timiș, Sibiu sau Sălaj par tentate să dea o campioană județeană pentru acest sezon. FRF a decis, la începutul lunii aprilie, că dreptul de participare al echipelor din Liga a IV-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minimum 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv. Asociaţiile judeţene de fotbal sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 8 mai 2021, ora 24.00, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă al acestora eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Cele 42 de echipe desemnate de AJF/AMFB vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru (la o distanţă aproximativ egală între cele două echipe). Vor rezulta astfel 21 de echipe care se vor califica în Etapa a II-a. Prin tragere la sorţi, echipele calificate din turul preliminar vor întâlni în dublă manşă echipele de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021. Dacă numărul echipelor calificate din turul preliminar este mai mic de 21, acestea vor întâlni, în dublă manşă, acelaşi număr de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021.

S-a schimbat, oficial, metoda de testare
Ministerul Tineretului și Sportului a emis, miercuri, un comunicat prin care a anunțat că metoda de testare pentru COVID-19 a sportivilor a fost schimbată. Astfel, MTS, prin ministrul Eduard Novak, și Ministerul Sănătății, prin ministrul Vlad Voiculescu, au semnat un ordin comun prin care se permite ca sportivii să fie testați în competiții cu teste rapide. Decizia a intrat deja în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Dacă până acum era nevoie ca testele Real Time-PCR să fie utilizate, acum sunt acceptate și testele rapide antigen.
Acesta sunt mult mai ieftine și ar ajuta cluburile din punct de vedere financiar. 30 de RON ar costa în medie un test rapid antigen, în timp ce un test RT-PCR poate depăși și 300 de lei
,,Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun nr.197/462/2021, care va permite folosirea testelor rapide pentru sportivi Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 358/08.04.2021, Partea I, intrând în vigoare de la data publicării. Prin semnarea sa, Ministerul Tineretului și Sportului s-a aliniat la reglementările în materie ale Ministerului Sănătății, care prevăd că, la momentul actual, la nivelul unităților sanitare, diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se realizează conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică, prin metoda RT-PCR, precum și prin teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2, așa numitele teste rapide. Având în vedere cele de mai sus, testarea sportivilor se va putea face și prin metoda testelor rapide. Aceste teste sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști, fiind considerate valabile doar dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Ministerul Sănătății, prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.513/2020, la fel ca și testele RT-PCR. Lista unităților avizate se regăsește pe pagina Ministerului Sănătății. Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care a generat constrângeri și dificultăți în lumea sportului, date fiind costurile semnificativ mai mici ale acestor teste, prin comparație cu cele RT-PCR. Activitățile sportive vor fi organizate și în continuare în conformitate cu normele și regulamentele specifice ramurii de sport, adaptate de structurile sportive la situația creată de epidemia de COVID-19 și în acord cu prevederile legale în vigoare”, se arată în comunicatul MTS.
Cătălin Pasăre

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here