Liber la venituri în plus pentru mame

489

Veste excelentă pentru gorjenii care sunt în concediu de creștere a copilului: aceștia își vor putea rotunji veniturile, întrucât pe lângă indemnizația pentru creșterea copilului, vor avea posibilitatea să obțină și alte venituri.

Această prevedere este inclusă într-un act legislativ care a fost deja aprobat de Senat, şi care prevede venituri suplimentare pentru părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului, fără ca acestora să le fie afectată indemnizația pe care o primesc de la stat. Astfel, părinții vor putea să obțină venituri, care vor fi supuse impozitului în perioada concediului pentru creșterea copilului. Totuşi, veniturile obținute de aceștia nu trebuie să depășească 1.500 de lei în timpul unui an calendaristic.
În situația în care părinții vor realiza venituri peste limita de 1.500 de lei, sumele încasate necuvenit în contul indemnizației de creștere a copilului se vor recupera. Suma de recuperat se va calcula ca diferența între indemnizația încasată și stimulentul de inserție la care ar fi avut dreptul persoana în cauză. În plus, o altă veste bună pentru gorjenii care şi-au suspendat activitatea pentru a-şi creşte pruncii, este aceea că vor putea primi și indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora, fără să le fie suspendată plata indemnizației pentru creșterea copilului. Şi până acum părinții aveau dreptul de a obține diverse sume, în baza contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, dar cu mențiunea ca acestea să nu fi fost rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități.
Până acum, legea prevedea, prin OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, că, în situația în care părintele, aflat în concediul pentru creșterea copilului, realiza venituri suplimentare, să îi fie suspendată indemnizația.

2.019 gorjeni în concediu de creştere a copilului
La nivelul judeţului Gorj, la finele lunii august, erau în plată 319 bărbaţi şi 1.700 de femei care primeau indemnizaţie de creştere a copilului, iar stimulent de inserţie primeau 679 de persoane, dintre care 238 de mame şi 441 de tătici.
De concediu de creştere a copilului pot beneficia persoanele care, în anul anterior datei naşterii copilului, au realizat, timp de 12 luni, venituri din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole supuse impozitului pe venit. Drepturile constau în acordarea unui concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an (trei ani, în cazul copilului cu handicap), precum şi a unei indemnizaţii lunare. Din anul 2012, pentru menţinerea dreptului la concediu şi indemnizaţie, cei în cauză trebuie să îşi achite impozitele şi taxele la bugetul local. Sunt exceptate persoanele singure, care au în îngrijire unul sau mai mulţi copii. Potrivit legii, în perioada concediilor menţionate, părinţii primesc indemnizaţii lunare de până la 85% din venitul net. Totodată, de stimulentul de inserţie beneficiază unul dintre părinţi, persoanele care au adoptat copilul, cele cărora li s-a încredinţat copilul pentru adopţie sau care au copilul în plasament. În prezent, cuantumul stimulentului de inserţie este de un indicator social de referinţă (ISR), adică de 500 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here