La Târgu-Jiu – Criza a înmulţit numărul spaţiilor de închiriat

347

Picture 005Pe fondul actualei crize economice, în ultimele luni de zile s-au închis destul de multe magazine şi chiar afaceri complete. Aşa se explică şi apariţia tot mai multor spaţii de închiriat în Târgu-Jiu.

 

Presa locală abundă în anunţuri de acest gen, spaţiile de închiriat fiind vizibile în oraş, la tot pasul. Cu toate acestea, proprietarii ţin la preţuri şi, deşi ei spun că sunt flexibili, când vine vorba despre o eventuală negociere, se dovedesc a fi destul de rigizi.

În mai toate zonele municipiului Târgu-Jiu se găsesc spaţii comerciale libere, care aşteaptă ca cineva să le închirieze şi să-şi deschidă o afacere în ele. Unele dintre ele sunt goale de mai bine de un an de zile şi probabil aşa vor rămâne încă mult timp, dacă nu se va îmbunătăţi situaţia economică a gorjenilor.

Proprietarii ţin la preţ

Din multitudinea de anunţuri, am ales câteva, pur întâmplător, unul chiar din geamul unui spaţiu de închiriat, altul dintr-un ziar local şi restul de pe videotextele televiziunilor din Târgu-Jiu. Contactaţi telefonic, proprietarii respectivelor spaţii comerciale au recunoscut faptul că preţurile sunt, totuşi, piperate în contextul sărăciei care a pus stăpânire şi pe judeţul nostru. Criza economică i-a izbit în plin pe mulţi patroni, unii dintre ei fiind nevoiţi să renunţe la afaceri, iar încăperile unde altădată făceau bani frumoşi sunt acum în aşteptarea altor afacerişti. „Când am văzut că efectiv nu mai merge treaba şi că ies numai pe pierdere, am suspendat activitatea firmei şi am închiriat spaţiul unei cunoştinţe care a făcut în el un second hand. După câteva luni şi-a suspendat şi ea activitatea şi de atunci spaţiul este de închiriat. E mai bine de un an de atunci. Între timp, eu am mai rămas numai cu spaţiul, la afacere am renunţat definitiv, cel puţin până trece criza”, a declarat Maria P., proprietara unui spaţiu de închiriat. Cât despre potenţialii chiriaşi, Maria a spus că „din ce trece timpul, scade numărul celor interesaţi. Preţul îi sperie pe cei mai mulţi dintre ei, dar nici degeaba nu-l pot închiria. De la 500 de euro cât ceream iniţial, am ajuns la 300, mai puţin nu pot să accept, mai bine îl ţin degeaba”.

Oferta bogată permite negocierea

Datorită faptului că ofertele de închiriere sunt la tot pasul, potenţialii doritori nu acceptă din prima propunerile proprietarilor şi negociază intens preţul. „Fiecare întinde coarda cât se poate. Îmi permit să negociez, deoarece spaţii sunt destule şi eu nu sunt presat de nimic, fiind dispus să aştept până găsesc cea mai bună ofertă. Surprinderea mea este că lumea încă nu se trezeşte la realitate şi nu realizează că lucrurile merg din ce în ce mai rău; mă refer aici, în primul rând, la cei care deţin spaţiile şi preferă să le ţină degeaba decât să lase mai mult la preţ. E absurdă logica lor”, afirma un alt afacerist gorjean, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul. S-a creat, aşadar, o atmosferă propice negocierilor strânse, iar de la o simplă discuţie şi până la „a bate palma” e o cale destul de lungă şi uneori, sau de cele mai multe ori, nici nu se ajunge la finalizarea dorită.

Previziuni sumbre

Preţurile piperate ale chiriilor au dus, deja, la închiderea multor buticuri şi nu numai. Exemplul cel mai elocvent, pe care foarte mulţi târgujieni l-au observat, este cel al magazinelor omului de afaceri Dumitru Huidu. Rând pe rând au dispărut multe dintre ele. În cele care au mai rămas încă în funcţiune, vânzările merg prost, după cum afirmă angajatele. „Şeful nostru a luat decizia de a închide mai multe magazine pentru că era prea mare chiria, iar vânzările scad pe zi ce trece. În ritmul acesta, cu siguranţă că se vor mai închide şi altele, în următoarea perioadă”, declara una dintre angajatele lui Huidu.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here