În acest sfârşit de săptămână a fost mare sărbătoare la Logreşti, desfăşurându-se „Zilele comunei”, cu aceeaşi ocazie a luat fiinţă şi Festivalul Folcloric „Hora din străbuni”, organizat de autorităţile locale, în parteneriat cu Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj.
Târgul anual de la Logreşti, desfăşurat pe data de 6 august, are o vechime de peste 50 de ani. An de an această manifestare capătă o nouă amploare, spre bucuria participanţilor. „Iniţiativa organizării acestui eveniment aparţine administraţiei locale şi este foarte veche, datând de aproape 50 de ani. În fiecare an, această manifestare este un prilej cu care cetăţenii noştri mai uită de griji şi de greutăţile cotidiene”, precizează Ion Băluţă, primarul comunei Logreşti.
Festivalul Folcloric „Hora din străbuni”, ediţia I
Cu ocazia ediţiei din acest an a Zilelor Comunei Logreşti, primăria, Cosiliul Local şi aşezămintele culturale din această localitate, împreună cu Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu şi CJCPCT Gorj au organizat prima ediţie a Festivalului Folcloric „Hora din străbuni”. Pentru autorităţile locale, existenţa unei manifestări folclorice de talia unui festival este o mare bucurie şi, totodată, o importantă realizare. „Este pentru prima dată când la Logreşti se desfăşoară un festival naţional folcloric, prima ediţie a festivalului „Hora din străbuni”. Nu am avut ce nume de personalitate să luăm pentru el, de aceea l-am denumit aşa”, a explicat edilul comunei Logreşti, Ion Băluţă.
Program încărcat şi organizare ca la carte
Primarul Ion Băluţă s-a implicat personal în organizarea manifestărilor din acest an, preocupându-se ca totul să iasă foarte bine şi toţi participanţii să se simtă bine. Astfel, pentru peste 6.000 de oameni care au ales să participe la eveniment, edilul a pregătit diverse surprize, aducând şi tiribombe, maşinuţe şi alte elemente de divertisment specifice unei asemenea sărbători. Nu au lipsit nici societăţile comerciale de alimentaţie publică, numărul comercianţilor care şi-au arătat interesul pentru acest eveniment fiind mai mare decât cel al locurilor disponibile, potrivit primarului. Programul manifestărilor a fost de la bun început unul încărcat. Astfel, la ora 11:00 a avut loc preselecţia soliştilor vocali şi instrumentali; în intervalul orar 13-18 s-a desfăşurat concursul propriu-zis; începând cu ora 18:00, timp de două ore, artiştii Şcolii Populare de Artă i-au încântat pe spectatori, iar următoarele două ore participanţii s-au delectat cu un recital al Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Pentru ora 22:00 autorităţile locale au pregătit un foc de artificii, după acest frumos moment, o formaţie de muzică populară a fost pusă la dispoziţia cetăţenilor care s-au prins în adevărate hore olteneşti, aşa cum făceau şi străbunii, la hora satului. A doua zi, potrivit programului autorităţilor locale, manifestările de Zilele Comunei au continuat cu „un minicampionat de fotbal al satelor din Logreşti, desfăşurat pe terenul sintetic proaspăt inaugurat”, conform declaraţiei primarului Ion Băluţă. De la manifestările legate de Zilele Comunei Logreşti nu au lipsit nici oficialităţile judeţene, prezenţi fiind şi câţiva politicieni de marcă. Aceştia, dar şi simplii participanţi la eveniment au fost încântaţi de organizare şi s-au bucurat că au avut prilejul de a fi prezenţi la cea mai mare sărbătoare a comunei Logreşti.
Minodora Sucea