L-a durut în cot de dispoziţiile magistratului! Poliţist tras de urechi de procurorul Peştişanu

425

Procurorul Gheorghe Peştişanu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu i-a dat dreptate unui târgujian păgubit de un hoţ care i-a sustras mai multe bunuri din gospodărie. Magistratul a admis plângerea de tergiversare a cercetărilor în acest dosar, făcută de cel păgubit, considerând că întârzierea soluţionării acestuia de către lucrătorii Poliţiei Tismana nu este justificată. Peştişanu a considerat chiar că lucrătorul de poliţie Ioan Vrobel de la postul amintit nu a îndeplinit dispoziţiile date de către procuror în cadrul procesului penal, efectuându-şi chiar cu rea-credinţă atribuţiile de serviciu. Păgubitul îl completează pe procuror explicând că poliţistul nu a cercetat cauza deoarece ar fi fost în relaţii apropiate cu hoţul, ambii fiind consăteni.

Un banal caz de furt dintr-o gospodărie a fost tratat după bunul plac al unui poliţist de comună, lucrătorul considerând că poate trece inclusiv peste indicaţiile care îi sunt date de procurorul abilitat, fără să păţească nimic. Şocant este că asta s-a petrecut în Gorj, unde mai mulţi lucrători de poliţie nu au ascuns că tremură în faţa şefului IPJ, Viorel Caragea, chiar şi atunci când îşi fac treaba. La Tismana însă, probabil, poliţistul Ioan Vrobel nu se teme de superiori, deoarece a dovedit că nu-i pasă nici măcar de indicaţiile ce-i sunt date de un procuror, cunoscut în branşă ca fiind unul corect în trasarea sarcinilor, asta deoarece pentru el este mai important să protejeze hoţul decât să-l ancheteze.

foto 004Vrobel, prieten cu hoţul
Pentru a înţelege mai bine pentru ce îşi riscă chipiul, poliţistul Ioan Vrobel, revenim la furtul petrecut anul trecut în satul Vâlcelele, din comuna Tismana. Târgujianul Mihai Toma, reclamase la Parchetul Târgu-Jiu că pe 17 octombrie 2013, de la locuinţa închiriată de cumnatul său, Mihai Gheorghe, au dispărut două cazane pentru fabricat ţuică, unul de 60 şi celălalt de 70 de litri, două nicovale de fier, trei cilindri din cupru, o punte Dacia 1300 şi diferite scule din fier. Prejudiciul se cota la maxim 7000 de lei. Toma susţinea în faţa anchetatorilor că, din verificări personale, autor al furtului ar fi fost Fuiorea Grigore din aceeaşi localitate, acesta fiind vecin la vest cu locuinţa din care au dispărut bunurile în cauză. Asta deoarece “hoţul” l-ar fi contactat pe Mihai Firiza zis “Pafu” pe care l-a rugat să verifice la centrul de colectare a fierului vechi de la Arcani, dacă acolo se primesc astfel de produse. Deşi ancheta este începută la Poliţia Tismana, unitate cu competenţă în verificarea cazului, în aceea perioadă, nici în prezent, în ciuda faptului că dosarul se află la procurorul Peştişanu, poliţistul Vrobel nu a finalizat ancheta. Mai exact, poliţistul din Tismana a tergiversat un an găsirea hoţului, în condiţiile în care acesta era indicat chiar de păgubit.

foto 008Reclamaţie pentru tergiversarea anchetei
Văzând că se face anul şi hoţul nu e prins, păgubitul Toma face plângere la Parchetul Târgu-Jiu pentru tergiversarea anchetei în dosarul penal înregistrat în 2013. Plângerea făcută la jumătatea lunii trecute este rapid soluţionată de instituţia de justiţie care îi dă răspuns pozitiv lui Toma. Mai mult, reclamantul este înştiinţat că procurorul nu a putut finaliza dosarul deoarece a fost împiedicat de cercetările incomplete făcute de poliţistul Vrobei, care nu a dus la îndeplinire măsurile stabilite prin fişa de supraveghere la termenele dispuse şi menţionate în ordonanţa de restituire a cauzei din data de 8 septembrie 2014.
“În concluzie, se reţine că lucrătorul de poliţie Vrobel Ioan nu a îndeplinit dispoziţiile date de procuror, în cadrul procesului penal, efectuându-şi astfel atribuţiile cu rea-credinţă. Având în vedere aceste aspecte, considerăm că cercetările în dosarul nr. 6668/P/2013 au fost tergiversate”, se arată în ordonanţa procurorului Gheorghe Peştişanu.
Păgubitul s-a arătat mulţumit de ordonanţa dată de Peştişanu dar aşteaptă ca ancheta să fie finalizată corect iar hoţul să fie găsit şi tras la răspundere.
Nu se ştie însă ce sancţiune va primi Vrobel de la superiori pentru că a fraternizat cu hoţul şi nu cu păgubitul.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Cătălin Buşe, susţine însă că lucrătorul de poliţie nu va scăpa fără o sancţiune, asta după ce cazul va fi anchetat în prelabil.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Pai ce Vrobel este politist ? Asta are vila in constructie la Hobita , toata ziua sta la panda pentru ciment , balast , cherestea sau motorina . De , om necajit si ocupat , nu orice politist are vila la Hobita .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here