Ionel Manţog, condamnat la un an şi opt luni

130

IMG_4239Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului, democrat-liberalul, Ionel Manţog şi fostul director din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, au fost condamnaţi la un an şi opt luni închisoare cu suspendare, în dosarul strămutaţilor de lux.

Tribunalul Sibiu a decis să-l condamne pe Ionel Manţog şi Ion Vulpe, la un an şi opt luni închisoare pentru fals în declaraţii. Judecătorii sibieni au mai constatat că cei doi se fac vinovaţi şi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, însă faptele s-au prescris.

Într-un comunicat de presă, instanţa de la Sibiu explică decizia luată: “Urmare a schimbării încadrărilor juridice din infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie în infracţiuni de fals, uz de fals, abuz în serviciu prevăzute de Codul penal, instanţa a dispus în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Manţog Ionel condamnarea la o pedeapsă de 1 an si 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi l-a achitat pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătura privată şi 3 infracţiuni de fals în declaraţii”

Pedepse suspendate!

În ce-l priveşte pe Ion Vulpe, fost director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, instanţa a dispus condamnarea lui la o pedeapsă de 1 an şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi achitarea lui pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Tot Tribunalul Sibiu a mai stabilit ca ambilor inculpaţi să le fie suspendată pedeapsa. “În ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu, deşi faptele sunt prescrise, la cererea inculpaţilor procesul a continuat şi instanţa a constatat vinovăţia ambilor inculpaţi pentru această faptă. Au fost dispuse confiscări speciale”, mai susţine Laura Roxana Popa, purtător de cuvânt al Tribunalului Sibiu. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Afacerea!

Reamintim că în rechizitoriul întocmit în 2006 de Direcţia Naţională Anticorupţie se spune că “Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu. În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 lei vechi, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO. De menţionat că planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice”.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here