Înscrierile în clasa pregătitoare vor începe la jumătatea lunii martie

1128

Ministerul Educației a publicat, în vederea consultării publice, proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022. Potrivit documentului, completare și depunerea cererilor-tip de înscriere se va face în perioada 15 martie – 29 aprilie, iar repartizarea copiilor va începe pe 10 mai. Tot pe site-ul Ministerului Educației a fost publicat și proiectul metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2021-2022. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus consultării publice pot fi trimise pe adresa de e-mail inscriere.inv.primar@edu.gov.ro.

Metodologia de înscriere în învățământul primar prevede că părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii. ,,Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar”, se precizează în document. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. Evaluarea dezvoltării copiilor se efectuează de către centrele județene de resurse și asistență educațională, însă doar în situația copiilor care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar. În situația copiilor care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților/ tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Părinții/tutorii legal instituiți/împuterniciții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2021-2022, sau ai celor pentru care nivelul de dezvoltare nu este corespunzător pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.

Circumscripțiile școlare și planul de școlarizare, afișate până pe 10 martie
Proiectul calendarului de înscriere în învățământul primar dă ca termen pentru afișarea circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar, data de 10 martie. Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar ar urma să se desfășoare în perioada 15 martie – 16 aprilie. Tot pe 15 martie ar urma să înceapă etapa de completare a cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori legali instituiți/ reprezentanți legali; această etapă se va încheia pe 29 aprilie. Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele/ tutorele legal instituit/ reprezentantul legal dorește înscrierea copilului. În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite școlii și o declarație-tip pe proprie răspundere, cu privire la veridicitatea informațiilor introduse în cerere, precum și recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare dacă cel mic va împlini 6 ani după 1 septembrie 2021 și nu a parcurs grădinița sau a revenit din străinătate acum. După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează: prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal instituiți/ reprezentanți legali, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare; a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here