Închisoare pentru samsarii auto

329

Senatorii din Comisia pentru drepturile omului au supus dezbaterii propunerea legislativă de completare a Codului Penal prin care se dorește introducerea pedepsei cu închisoarea de la 2 la 5 ani pentru vânzătorii de autoturisme care falsifică datele sau caracteristicile tehnice ale mașinilor. Potrivit inițiatorilor proiectului, prin modificarea datelor tehnice ale autovehiculelor este pusă în pericol siguranţa cumpărătorului şi nu numai.

Statul român trebuie să se implice mai mult în a stopa vânzarea autoturismelor la care s-au modificat elementele de identificare, s-a falsificat istoricul reviziilor şi al reparaţiilor şi, cel mai important, a fost redus numărul de kilometri afişat în bord. Iniţiatorii proiectului de lege susțin că, dincolo de paguba din buzunarul clientului, care plăteşte scump un hârb, mai grav e că samsarii pun în pericol siguranţa circulaţiei. „Unul dintre fenomenele care a luat amploare în ultimii ani este cel al înstrăinării de autovehicule de către anumite persoane (samsari) fără a prezenta situaţia tehnică reală a acestora. Astfel, autovehicule cu diferite probleme tehnice ajung să circule pe drumurile publice, fără ca noul deţinător să cunoască acest fapt-generând un pericol la adresa siguranţei circulaţiei pe drumurile publice”, se precizează în expunerea de motive.

Statistici sumbre
În ceea ce privește domeniul siguranţa circulaţiei, România se situează pe ultimele locuri în Europa. Potrivit statisticilor, în țara noastră se înregistrează 259 de accidente mortale la 10 miliarde pasageri-km, în comparaţie cu media UE care se cifrează la 61 de accidente. Cauzele sunt multiple: starea drumurilor, insuficienta pregătire a conducătorilor auto, starea tehnică a autovehiculelor. Propunerea este centrată şi pe buna-credinţă a cumpărătorului/victimei. De aceea, fapta constituie infracţiune independent de conduita clientului păgubit (indiferent dacă acesta a dus sau nu maşina la tester). Dacă legea va fi adoptată, cei prinşi cu minciuna vor risca între doi şi cinci ani de închisoare. Guvernul a avizat negativ propunerea, pe motiv că actualul Cod penal este suficient de cuprinzător pentru a sancţiona astfel de cazuri.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here