Ilegalitate depistată de Curtea de Conturi Gorj: Maşinile stricate ale Primăriei Săcelu consumă benzină stând pe loc

191

deschidereCulmea ilegalităţilor la Primăria Săcelu! Cel puţin la concluzia asta au ajuns, la începutul acestui an, specialiştii Curţii de Conturi Gorj, care tip de două luni de zile, au luat la purecat actele financiar-contabile ale Primăriei Săcelu.

Ce au depistat pare greu de crezut, mai ales că edilul şef al localităţii, Ion Voica, ar trebui să se ferească de astfel de nereguli, deoarece are deja o condamnarea în dosarul privind accidentul din decembrie 2009. Cu toate acestea, primarul pare că nu îl interesează nimic, şi dă frâu neregulilor în instituţia publică. Cea mai gravă, constatată de Curtea de Conturi, arată că la Primăria Săcelu s-a aprovizionat şi consumat benzină chiar şi atunci când maşinile instituţiei nu erau în stare de funcţionare.

Primarul comunei Săcelu, Ion Voica, riscă un nou dosar penal de data asta pentru evaziune fiscală. Asta deoarece în urma controlului efectuat anul trecut de reprezentanţii Curţii de Conturi Gorj, la Primăria Săcelu s-au depistat nereguli crase, lucru anunţat în decembrie 2010 de “Gorjeanul”. Deşi am încercat să aflăm care sunt rezultatele exacte ale controlului, cei de la Curtea de Conturi Gorj ne-au pasat spre şefii lor de la Bucureşti. În cele din urmă un document înmânat unui localnic care a făcut mai multe sesizări către Curtea de Conturi Gorj ne-a făcut să intrăm şi în posesia actului justificativ care atestă că ilegalităţile la Săcelu există, şi s-au trecut deja într-un dosar ce va lua calea instanţei de judecată.

Unde s-au evaporat 400 de litri de benzină?

facsimilÎn documentul semnat de Ion Popescu, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Gorj, se arată că Primăria Săcelu a făcut aprovizionarea cu combustibil pentru maşinile instituţiei publice, chiar şi atunci când acestea erau stricate. Unde s-a evaporat benzina, nu ştim deocamdată, dar ştim cu siguranţă că primarul Voica are buzunarele largi şi încăpătoare, iar dacă banii pentru combustibil s-au oprit acolo ori la alţi funcţionari publici, aceştia riscă închisoarea.

“Urmare a verificării efectuate, a rezultat, că din aspectele sesizate privind ilegalitatea unor plăţi, s-au confirmat următoarele: aprovizionarea şi consumul de benzină, în perioada în care, autoturismele din dotarea instituţiei nu au fost în stare de funcţionare”, se arată în documentul remis de conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie reclamantului Gheorghe Dănescu pe data de 11 ianuarie 2011.

Se vehiculează că, Primăria Săcelu a decontat 400 de litri de benzină în perioada când maşinile erau stricate.

Plăţi nejustificate pentru lucrările la sediul primăriei

Specialiştii Curţii de Conturi Gorj au mai depistat că Primăria Săcelu a efectuat “plăţi fără justificare legală pentru lucrările executate la obiectivele de investiţii: «Reabilitare Sediu Primărie Săcelu», «Amenajare curte Primăria Săcelu», «Alimentare cu apă, instalaţii termice, instalaţii electrice, grup sanitar – Şcoala cls. I-IV Maghereşti», «Construcţie podeţe şi punţi pietonale». Aceste plăţi s-au datorat nerespectării preţurilor şi cantităţilor înscrise în ofertele prezentate de executanţi, decontării de către primărie a consumului de energie electrică necesar funcţionării utilajelor din dotarea operatorului economic, modificărilor aduse documentaţiei tehnice pe parcursul execuţiei lucrărilor, utilizării, în execuţia lucrărilor, a altor materiale decât cele prevăzute în lista de resurse materiale care stau la baza decontărilor”.

Dosarul controlului-600 de pagini

Dosarul întocmit în urma verificărilor de la Primăria Săcelu de specialiştii Curţii de Conturi Gorj, are potrivit martorilor, 600 de pagini. “Toate abaterile constatate, care au intrat în competenţa de verificare a Curţii de Conturi au fost înscrise în actele de control întocmite, iar pentru recuperarea sumelor plătite nelegal la obiectivele menţionate s-au dispus măsuri conform legii, care nu sunt încă definitive, ele putând fi contestate, potrivit legii, de conducerea primăriei”, se mai arată în acelaşi document în care se mai prevede că “neducerea la îndeplinire a măsurilor impuse de Curtea de Conturi în vederea recuperării prejudiciilor constituie infracţiune”. Prejudiciul depistat, se vehiculează, că depăşeşte 11 miliarde de lei.

În ce îl priveşte pe primarul Ion Voica, acesta s-a lăudat la un meci de poker pe acre l-a susţinut în incinta Primăriei Săcelu, că i-a ameninţat pe reprezentanţii Curţii de Conturi Gorj, că, dacă îl mai hărţuiesc îi pârăşte la partid, adică al PD-L.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here