Greva minerilor, anulată de negocierile lui Niţă

135

Deşi la sfârşitul săptămânii trecute sindicaliştii lui Marin Condescu vorbeau despre o grevă generală organizată azi, aceştia au renunţat la protest, după ce, ieri, la Târgu-Jiu, a venit pe post de mediator chiar ministrul energiei, Constantin Niţă. În urma discuţiilor purtate de acesta cu reprezentanţi ai administraţiei şi sindicatelor, a fost formată o comisie mixtă care va analiza situaţia din Complexul Energetic Oltenia.

Niţă a avut întâlniri atât cu reprezentanţii administraţiei, în frunte cu managerul privat Laurenţiu Ciurel, cât şi cu lideri sindicali din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie, condusă de Marin Condescu. Ministrul a precizat la sfârşitul întâlnirii că „discuţiile au fost civilizate, în spirit constructiv”. „Ne-am înţeles ca din partea sindicatelor şi a directoratului să facem o comisie paritară care să analizeze toate problemele ridicate de sindicate, urmând ca în câteva zile această comisie să ne dea un rezultat. Cu acest rezultat domnul preşedinte şi domnul director general vor veni la Bucureşti şi vedem ce e de făcut în continuare”, a menţionat Niţă. Ministrul delegat pentru energie a fost întrebat de jurnalişti dacă până la sfârşitul negocierilor rămân în vigoare deciziile administraţiei, cele care au nemulţumit sindicatele, Niţă declarând că „deocamdată da”. El a menţionat că situaţia CE Oltenia este „satisfăcătoare, chiar dacă profitul nu este cel pe care ni l-am fi dorit”. La rândul său, Marin Condescu a declarat la finalul întâlnirii cu ministrul Niţă că acesta a reuşit să pună din nou la masă sindicatele şi administraţia. Dialogul comisiei mixte va dura trei zile, urmând ca vineri să fie formulate concluziile, iar lunea viitoare acestea vor fi prezentate la Bucureşti ministrului Constantin Niţă. În urma întâlnirii, Marin Condescu şi managerul privat Laurenţiu Ciurel au decis să nu facă parte din comisia mixtă propusă de ministrul energiei, liderul sindical menţionând că astfel de evită orice potenţial conflict, mai ales că minerii au cerut deja demisia şefului CE Oltenia.
Federaţia Naţională Mine Energie a organizat joia trecută un miting de protest la Târgu Jiu, cu circa 4000 de mineri, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de decizia unilaterală a administraţiei de a reduce săptămâna de lucru de la 5 zile la patru, de la 1 iunie. De asemenea, sindicaliştii au protestat şi faţă de decizia de reducere a salariilor şi cu 50% în unele cazuri, de la 1 aprilie, a circa 800 de angajaţi din rândul personalului TESA.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here