Garnizoana Târgu-Jiu şi-a luat înapoi terenul de 40 de hectare transferat municipalităţii

233

Autorităţile municipale au pierdut şansa de a realiza, pe terenul de aproape 40 de hectare al Garnizoanei Târgu-Jiu, proiectul privind locuinţele sociale, realizarea creşei, a grădiniţei, a noului complex sportiv multifuncţional şi chiar viitorul sediu al Direcţiei Publice de Protecţie Socială şi Centrul pentru Persoanele Vârstnice. Asta deoarece nu s-au respectat, în timp, cerinţele Garnizoanei Târgu-Jiu, oficialii acesteia punând, anul trecut, condiții, deloc imposibile, pentru a accepta transferul terenului şi al construcţiilor dezafectate ale unităţii, aflate la numărul 341 în municipiu. Mai precis, responsabilii Garnizoanei Târgu-Jiu au cerut ca, la o lună după publicarea Hotărârii de Guvern privind transferul terenului la autorităţi, acestea să ridice un gard de plasă pe o suprafaţă de 900 de metri, pe o laterală a unităţii, şi să asfalteze un kilometru şi jumătate din căile de acces din interiorul acesteia.

Picture060În vara anului trecut se publica în Monitorul Oficial nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern nr.392/2013. Aceasta privea, de fapt, chiar transmiterea unei părţi din Garnizoana Târgu-Jiu, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în domeniul public al municipiului Târgu Jiu şi în administrarea Consiliului Municipal. Totul, la cererea autorităţilor municipale care vroiau să folosească terenul, fost de instrucție, nemaiutilizat acum, al Garnizoanei Târgu-Jiu pentru extinderea cimitirului municipal, pentru amenajarea unei zone de agrement, pentru sistematizarea zonei prin crearea de noi artere de circulaţie şi reţele edilitar – gospodăreşti, precum şi a realizării unor obiective de investiţii cu caracter social, respectiv, grădiniţă şi creşă, locuinţe sociale, sediul pentru Direcţia Publică de Protecţie Socială, Centrul pentru Persoanele Vârstnice şi pentru noul Complex sportiv multifuncţional.
terenul pierdut 2Potrivit notei de fundamentare, Ministerul Apărării Naţionale a fost, anul trecut, de acord cu transferul suprafeţei de teren, inclusiv construcţii, de 39,3839 ha, din imobilul 341 Târgu Jiu din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Târgu Jiu şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului cu două condiţii, care, până la această oră nu s-au respectat, Hotărârea de Guvern devenind astfel inaplicabilă.

teren locuinte 1Protocolul privind transferul terenului nu s-a semnat
“Transmiterea părţii din imobilul 341 Târgu Jiu se va face condiţionat de realizarea din fonduri proprii ale Primăriei Municipiului Târgu Jiu a următoarelor lucrări: refacerea împrejmuirilor pe laturile Est – Vest şi Nord ale părţii din imobilul 341 Târgu Jiu care rămâne în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, din plasă bordurată pe stâlpi metalici, înainte de predarea părţii de imobil, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Târgu Jiu; refacerea căilor de acces din incinta părţii din imobilul 341 Târgu Jiu care rămâne în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”, se arată în nota de fundamentare la Hotărârea de Guvern.
S-a pus condiţia, de către conducerea Garnizoanei, ca lucrările să se facă la o lună după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

DSC_0087Hotărârea a devenit aplicabilă pe 26 iulie 2013, dar nici în prezent solicitările oficialilor de aici nu au fost onorate. Asta, deşi ar fi fost necesar să se realizeze pe o margine a terenului cedat un gard de plasă pe o distanţă de 900 de metri şi să se toarne asflat pe un kilometru şi jumătate din drumurile din incinta Garnizoanei.

DSC_0088Hotărârea este caducă, este nevoie de alta
Pentru că, hotărârea în cauză nu mai are valoare, în urma nerespectării condiiţilor puse de cedanţi, autorităţile municipale au nevoie de o nouă Hotărâre de Guvern care să reglementeze transferul de teren, făcut doar la nivel Guvernamental. Asta şi pentru că cele două condiţii din cuprinsul hotărârii de anul trecut nu pot fi anulate.
Astfel, Garnizoana Târgu-Jiu şi-a luat înapoi ceea ce a cedat pe hârtie, asta şi pentru că transferul propriu-zis de teren, care trebuia parafat printr-un protocol între unitate şi autorităţi, nu s-a semnat niciodată.
DSC_0090În atare condiţii, terenul care se vroia transferat pentru 10 ani municipalităţii, a revenit, de luni bune, proprietarilor de drept. Terenul este folosit acum ca şi izlaz comunal, el aflându-se în imediata vecinătate a fostului lagăr al municipiului. Pe o parte este împrejmuit de fostul gard, pe alocuri rupt şi acoperit de bălării şi de buruieni, fapt care explică interesul normal al oficialilor Garnizoanei de a-l repara cu sprijinul autorităţilor municipale.

DSC_009160 de angajaţi ai Garnizoanei Târgu-Jiu aşteaptă locuinţe
Hotărârea de mai sus nu este singura care dă câştig de cauză Garnizoanei Târgu-Jiu în raport cu autorităţile municipale. Şi o hotărâre similară din 2012, privind transferarea unei alte parcele din Garnizoană la autorităţi, în vederea construirii de locuinţe, mai are un an şi jumătate până la expirare.

DSC_0092Autorităţile municipale s-au obligat în toamna anului 2012 ca în schimbul terenului de 123.886 de mp din Narciselor să realizeze până în toamna anului viitor şi 60 de locuinţe pentru angajaţii Garnizoanei. Aceştia locuiesc acum la căminul structurii militare. Pe terenul în cauză nu s-a realizat încă nimic, dar mai este timp pentru demararea proiectului în care un bloc cu trei scări şi patru etaje va fi oferit, gratuit, angajaţilor Garnizoanei. Salariaţii în cauză nu şi-au pierdut speranţa că vor avea o locuinţă socială ce va fi ridicată de autorităţi pe terenul unităţii, dar nu şi-au depus încă, la locul de muncă, cereri pentru obţinerea unui spaţiu locativ, deoarece ştiu că nu există finanţare pentru acest proiect edilitar.
Dacă proiectul care a stat la baza transferului nu se va realiza, în termenii stabiliţi în protocol, terenul va reveni, de drept, şi acesta, Garnizoanei Târgu-Jiu.
Anamaria Stoica

DSC_0094DSC_0095gard 1 DSC_0096 DSC_0097

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here