“Gala Bute” şi Pandurii, beneficiari ai sponsorizărilor ilegale de 5 milioane de lei

161

Două controale au desfăşurat inspectorii Curţii de Conturi în ultimele opt luni la Complexul Energetic Oltenia(CEO), unul pe linie de minerit şi altul pe linia energetică, ambele relevând însă ilegalităţi crase la unităţile conduse în Gorj, ultimii ani, de PDL. Primul control, care nu a privit însă strămutaţii de lux, ci contractele oferite unor firme de casă, a relevat că SNLO nu putea încheia contracte de închiriere a bolizilor de lux pentru directorii din minerit, în timp ce al doilea a scos în evidenţă sponsorizările ilegale date în ultimii ani pentru fotbal şi box. Este vorba despre “Gala Bute”, anchetată de procurorii DNA, şi despre banii oferiţi pompieristic spre Pandurii chiar şi când unităţile energetice nu aveau buget aprobat. În acest caz, prejudiciul creat CEO este de 5 milioane de lei, bani ce ar trebui recuperaţi după finalizarea căilor de atac în instanţă.

Prima verificare a Corpului de Control s-a exercitat în luna decembrie 2012, pe partea de minerit. Controlul cuprindea perioada 2009-2012 şi a scos în evidenţă încheierea unor contracte fără aprobare, adică fără memorandum cum a fost cazul contractelor privind închirierea de bolizi cu şofer pentru directorii SNLO. Deşi s-a cunoscut că aceste contracte nu se puteau încheia fără memorandum la Guvern, şefii SNLO nu au ţinut cont de acest lucru şi au dat miliarde unor firme de casă, care ar putea fi obligate acum să restituie banii astfel luaţi. Ele sau cei care au aprobat contractele ilegale.

DNA ia urma banilor portocalii
Un al doilea control al Curţii de Conturi a fost efectuat recent în cadrul Complexului Energetic Oltenia şi relevă că gigantul energetic a prejudiciat statul cu 5 milioane de lei în urma unor sponsorizări ilegale efectuate de fostele complexuri energetice aflate în componenţa CEO. Potrivit managerului general al CEO, controlul a fost efectuate pe partea de energie, iar Curtea de Conturi a descoperit mai multe sponsorizări ilegale făcute de fostele complexuri energetice către cluburile sportive din judeţ, deşi legea interzicea acest lucru. Se discută despre Pandurii, dar şi despre “Gala Bute”, gala de box care s-a bucurat de o sponsorizare substanţială de la CE Rovinari şi CE Turceni, făcută pe filiera Ministerului Economiei, şi a ministrului Ion Ariton de atunci, dar şi a ministrului Elena Udrea, organizator al evenimentului. Pentru “Gala Bute”, Laurenţiu Ciurel a anunţat ieri că directorii săi au ajuns să dea cu subsemnatul la DNA, unde au fost chiar săptămâna trecută. Aceştia au trebuit să explice procurorilor în ce cont au băgat banii din sponsorizare, deoarece fondurile de la Gorj au ajuns în contul firmei lui Rudel Obreja, preşedintele federaţiei de box.

Impozitul pe profit, o problemă
Astfel, în perioada 2009-2012 au fost plătite sume pentru care s-a constatat un prejudiciu la bugetul de stat reprezentând impozit pe profit în valoare de aproape 5 milioane de lei.
“În perioada 2009-2012 s-au plătit pe sponsorizare toţi banii ăştia care s-au plătit, dar n-a mai existat nici cifra de afaceri care să permită şi nici profitul care să permită, trebuia găsită alte cale. Curtea spune că am prejudiciat bugetul statului cu peste 5 milioane de lei prin impozit pe profit neplătit, pentru că toate sumele acelea ar fi trebuit să constituie profit la acele entităţi care au dat banii şi să plătească statului impozit pe profit. Dacă tot descoperim scheleţi din ăştia, probabil că nu ne va fi uşor. La ora asta suntem în faza de contestare a deciziei Curţii, sigur nu vom avea nicio şansă, deoarece contestăm tot la Curte, după care avem calea instanţelor locale, proces care poate dura ani, pentru că bugetul nu poate suporta aceste milioane care trebuie date înapoi”, a declarat managerul CEO.
Tot Curtea de Conturi a depistat şi majorările salariale ilegale şi prima lui Tiberiu Trotea. “Mai e o speţă cu o sumă foarte importantă care ar fi fost plătită în plus, de natură salarială, acordată salariaţilor în 2011 şi care ar trebui recuperată de la ei. Vă daţi seama ce înseamnă şi asta, pentru că s-a depăşit fondul de salarii fără aprobare la fostul SNLO, şi o sumă mai mică, unul din directorii complexelor a luat în plus nişte bani. Acestea sunt rezultatele controlului Curţii, noi extindem cercetările cu Corpul de control, să vedem dacă s-au mai întâmplat astfel de abateri şi la alte entităţi”, a mai spus Laurenţiu Ciurel.
Cert este că CEO va fi obligată să recupereze toate pierderile dacă instanţa va hotărî în acest sens.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here