Fost director din CEO, bun de plată. A scăpat de dosarul penal!

5845

Un fost șef din Complexul Energetic Oltenia a scăpat de dosarul penal în care a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, însă va trebui să achite prejudiciul. Nu de unul singur, ci împreună cu omul de afaceri alături de care a fost judecat pentru achizițiile nelegale făcute în urmă cu mai bine de un deceniu.

Fostul director economic de la EMC Rovinari, Vasile Ghimiș, a scăpat de proces ca urmare a prescrierii faptelor, însă instanța a dispus recuperarea prejudiciului, circa 166.000 de lei.
Ghimiș a fost trimis în judecată, în decembrie 2020, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu. A fost acuzat de procurorii DNA că a dispus „cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice” cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor la prețuri supraevaluate. Procurorii anticorupție susțineau că achiziția a fost fragmentată tocmai pentru a putea fi realizată în mod direct.
În acest dosar a fost trimis în judecată și omul de afaceri Daniel Sever Giurcău, pentru complicitate la abuz în serviciu. Și acesta a scăpat de acuzațiile penale.
În schimb, cei doi sunt obligați, în solidar, să plătească părţii civile, respectiv Complexul Energetic Oltenia, suma de 165.831 lei (cu TVA).
Sentința pronunțată, înainte de Crăciun, de Tribunalul Gorj a fost contestată atât de procurori, cât și de cei doi inculpați.
Curtea de Apel Craiova le-a respins ieri apelurile, sentința fiind definitivă. „În temeiul art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen. repinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. – Serviciul Teritorial Craiova, inculpaţii Ghimiş Vasile şi Giurcău Daniel Sever, împotriva sentinţei penale nr. 154 din 20 decembrie 2022 pronunţată de Tribunalul Gorj în dosarul nr. 2855/95/2020. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă pe fiecare dintre apelanţii inculpaţi Ghimiş Vasile şi Giurcău Daniel Sever să plătească câte 400 de lei cheltuieli judiciare către stat. În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen. celelalte cheltuieli din faza apelului rămân în sarcina statului. Definitivă”, au decis magistrații.
Potrivit DNA, la finalul anului 2012, Ghimiș ar fi dispus cumpărarea unor materiale pentru stingerea incendiilor și a unor truse sanitare de prim ajutor. Achiziția a fost făcută de la două firme, între care și SC Ratetalav SRL, controlată de omul de afaceri implicat în dosar.
„Concret, inculpatul Ghimiș Vasile ar fi aprobat și semnat mai multe documente care au stat la baza achiziției menționate mai sus, după ce anterior stabilise, împreună cu omul de afaceri, și prețurile produselor respective. Astfel, valoarea unui furtun de pompieri a ajuns la prețul de 850 de lei/bucata, în condițiile în care un astfel de produs ar avea un preț de piață de aproximativ 120 de lei/bucata. Prin aceste demersuri, unitatea minieră ar fi fost prejudiciată cu suma totală de 169.234 lei, reprezentând diferența dintre prețul real și prețul care s-a plătit efectiv pentru produsele susmenționate”, potrivit DNA.
Ghimiș avea deja o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care fostul director al Diviziei Miniere, Daniel Antonie, a fost condamnat cu executare.
I.I.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here