Focarul de pediculoză din Şcoala Padeş, confirmat: 8 elevi au păduchi, directorul Pora are 10.000 de lei amendă

368

Focarul de pediculoză de la Şcoala Gimnazială Padeş a fost confirmat de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Gorj care, deplasându-se la faţa locului, au constatat, luni, că opt elevi de aici au păduchi. De altfel, existenţa cazurilor de pediculoză în unitatea de învăţământ era cunoscută de cadrele didactice, de directorul şcolii, cât şi de primarul şi viceprimarul unităţii de învăţământ, nimeni neluând însă măsuri pentru a rezolva problema reclamată “Gorjeanul” de către părinţii copiilor. Reprezentanţii DSP au trimis însă, cu uşurinţă, elevii în cauză, pentru tratament, la cabinetul dr. Achim din localitate, medic oprit să verifice elevii, de două ori, de directorul şcolii. Tratamentul pentru elevii afectaţi de pediculoză a fost oferit de Direcţia de Sănătate Publică Gorj.

Şcoala Gimnazială Padeş condusă de cumnatul primarului Mihai Troacă, Cristian Pora, şi el consilier local PDL, colcăie de păduchi. Opt elevi au fost depistaţi, luni, cu pediculoză, la un simplu control al inspectorilor DSP Gorj, care au răspuns sesizării făcute presei de părinţii supăraţi că le-au venit copiii acasă, de la şcoală, plini de păduchi. În ciuda unei atitudini neconforme a directorului şcolii, în faţa inspectorilor DSP şi ai celor a IŞJ, veniţi în control, dar şi a viceprimarului şi a primarului care s-au dedat la ameninţări, chiar şi la adresa “Gorjeanul”, focarul a fost confirmat. Şase elevi de clasa a II-a şi doi din clasa a VIII-a au fost depistaţi cu păduchi, printre aceştia fiind şi eleva care a sesizat deja prin părintele său şcoala, solicitând măsuri. De altfel, acest lucru a fost confirmat de învăţătoarea fetei şi mai puţin de directorul Pora, care nu a anunţat cadrele medicale din Padeş de existenţa focarului de pediculoză. De altfel, directorul nu a vrut să anunţe doctorul cu care are un conflict mai vechi, deşi medicul a asigurat gratuit şi voluntar servicii medicale către elevii unităţii de învăţământ.

Toaletele şcolii, focar de infecţie
De altfel, inspectorii DSP au confirmat în raportul lor şi că părintele reclamant a avut dreptate când a sesizat în ce hal se află toaletele şcolii şi spaţiul folosit pe post de sală de sport. “Grupurile sanitare existente, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice (singurele de altfel), situate în curtea şcolii, se prezentau total necorespunzător din punct de vedere igienico-sanitar, fără racord la apă curentă, neigienizate, nedezinfectate, necurăţite şi nevidanjate, uşi degradate emanând un miros şi o privelişte greu de imaginat. Conform ORD MS nr. 824/2006, art. 22 , lit b, s-au filmat aceste grupuri sanitare, ca document la controlul efectuat; unitatea şcolară nu dispune de o sală de sport, dotată şi utilată conform legislaţiei în vigoare, orele de sport desfăşurându-se într-o sală (aşa-zisă de festivităţi) care era improprie acestui lucru, fiind necurăţită, neigienizată, nedezinfectată şi cu o porţiune de paviment neamenajat corespunzător, aceasta reprezentând un risc la sănătatea elevilor; la sediul şcolii nu existau substanţe dezinfectante, conform legislaţiei sanitare în vigoare”, se arată în raportul DSP Gorj.

pora_pestisaniManagerul Pora, amendat cu 10.000 de lei
Existenţa focarului de pediculoză, dar şi dezastrul găsit la toalete şi în aşa-zisa sală de sport, dar şi lipsa agenţilor dezinfectanţi, oglindesc astfel actul de management al directorului Pora, manager de 11 ani la Şcoala Gimnazială Padeş. Pentru aceste lucruri DSP i-a amendat pe cei vinovaţi. “Faţă de situaţia existentă la data şi ora controlului se iau măsuri de sancţionare contravenţională cu conducerea Şcolii Gimnaziale Padeş, conform HGR 857/2011, art. 55, lit m, în cuantum de 10 000 Lei”, se mai arată în raportul de control al inspectorilor DSP Gorj.

Inspectorii şcolari, de partea lui Pora?!
În ciuda atitudinii corecte a celor trei inspectori DSP Gorj, în cazul focarului de pediculoză de la Padeş, reflectată în raport, cei doi inspectori ai IŞJ Gorj prezenţi să verifice problemele relatate de “Gorjeanul” au avut un comportament diferit. Aceştia s-au arătat de partea directorului Pora deşi nu puteau nega existenţa cazurilor de pediculoză, lipsa igienizării grupurilor sanitare, lipsa apei curente, lipsa sălii de sport şi lipsa agenţilor de curăţenie din unitatea de învăţământ. Aşteptăm să vedem ce măsuri au impus astfel şi cei doi inspectori pentru conducerea Şcolii Padeş, al cărui director a fost negociat, anul trecut, la pachet, cu impunerea pe post a actualului viceprimar al localităţii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here