Firme în ilegalitate, puse la zid de Garda Financiară

332

garda financiara (1)Inspectorii fiscali gorjeni au efectuat în ultima săptămână 50 de controale la agenţi economici, din care 39 s-au soldat cu sancţiuni în valoare de 65.400 de lei şi confiscări de bunuri şi sume de 15.296 de lei. Acţiunile întreprinse de oamenii legii nu s-au terminat doar cu atât, întocmindu-se şi câteva dosare penale.

Conform lui Traian Iana, şeful Gărzii Financiare Gorj, reprezentanţii instituţiei au cercetat şi câteva sesizări penale pentru infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite prin omisiunea înregistrării în evidenţele contabile a tuturor operaţiunilor economice efectuate şi neînregistrarea şi nedeclararea veniturilor obţinute. Urmarea acestor fapte a adus un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 270.018 de lei.

Astfel, inspectorii Gărzii Financiare au depistat o firmă din comuna Dăneşti care a emis, în cursul lunii aprilie a.c., către o firmă din Alexandria un număr de 14 facturi fiscale pentru vânzarea a 1.786.430 de kilograme de grâu. Facturile în cauză nu au fost înregistrate în evidenţele contabile, iar veniturile obţinute, adică 789.114 lei, nu au fost declarate, cauzându-se un prejudiciu la bugetul de stat în valoare de 176.190 de lei.

O altă firmă din Târgu-Jiu care se ocupă cu comercializarea produselor din carne nu a înregistrat şi declarat organelor fiscale toate veniturile obţinute în perioada ianuarie – iulie 2010, vânzările de marfă fiind de 314.577 de lei. Prejudiciul adus statului a fost astfel de 80.093 de lei, iar dosarul a fost înaintat spre a fi cercetat penal de către Poliţie. Şi în urma unei colaborări cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Gorj, reprezentanţii Gărzii Financiare au constatat faptul că o firmă cu sediul social în comuna Schela, a emis în intervalul calendaristic 01.07.2008 – 31.01. 2010 un număr de 41 de facturi fiscale în valoarea de 81.558 de lei care nu au fost înregistrate în evidenţele contabile şi nu au fost declarate Fiscului. Prin săvârşirea acestei fapte, valoarea impozitelor sustrase de la plată a fost de 12.445 de lei.

Şi în cazul unei societăţi din municipiul Târgu-Jiu, comisarii Gărzii Financiare Gorj nu au putut primi justificări cu documente legale de provenienţă şi intrare în gestiune a unor mărfuri de tip materiale de construcţii. Contravaloarea acestora, de 15.055 lei, a fost confiscată de oamenii legii care au dispus şi o amendă contravenţională în valoare de 6.000 de lei.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here