Festivalul Internaţional de arte vizuale “GorjFest” a început

286

Începând de duminică şi până pe 16 octombrie, în judeţ are loc un eveniment cultural de mare amploare, Festivalului Internaţional de arte vizuale „GorjFest”. Timp de câteva zile mai mulţi artişti internaţionali îşi vor demonstra creativitatea prin intermediul celor 3 secţiuni ale festivalului: pictură, film documentar şi fotografie artistică. Pentru creaţiile rezultate în urma evenimentului, dar şi pentru expoziţia prilejuită de închiderea taberei, participanţii vor primi premii speciale oferite de Consiliul Judeţean Gorj (12 premii), CJCPCT Gorj (6 premii), Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” (5 premii). Trofeul Festivalului, împreună cu 5 cataloage GorjFest 2012, vor fi oferite tot de CJCPCT Gorj.

Timp de zece zile, 26 de invitaţi din România dar şi din alte 11 ţări precum Cipru, Turcia, Serbia, Italia, Israel, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, Republica Africa de Sud şi Republica Moldova vor crea, în tabăra de la Rânca, o mulţime de lucrări “GorjFest”, la secţiunea pictură, film documentar şi fotografie artistică. Lucrările realizate de a participanţi vor rămâne în patrimoniul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovare Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. O parte dintre participanţii de anul trecut sunt prezenţi şi la ediţia din acest an. “Este o tabără cu sediul central la Rânca, acolo artiştii vor lucra, vor avea şi deplasări în judeţ, la nivel de vizite documentare şi vizite de cunoaştere a judeţului Gorj. Am să reamintesc doar câteva dintre localităţile prin care aceştia vor trece: Novaci, Cărbuneşti, Polovragi, Baia de Fier, Lainici, Padeş. Aşadar, în această perioadă, îi voi face să cunoască şi ce anume reprezintă Gorjul din punct de vedere cultural dar şi din punct de vedere turistic”, a precizat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.

Peste 100 de creaţii de valoare, într-un spaţiu improvizat
Directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, este foarte nemulţumit de faptul că mai trece încă o ediţie a Festivalului Internaţional de arte vizuale “GorjFest” , şi, în continuare, în ciuda unor promisiuni făcute în ultimii 3 ani de zile, lucrările de la ediţiile trecute se vor păstra tot într-o cameră care nu oferă niciun fel de condiţii pentru păstrarea lor. Lucrările se pot deteriora deşi locul lor ar trebui să fie într-un muzeu de artă contemporană GorjFest. Peste 100 de lucrări ale unor mari plasticieni, recunoscuţi ca valoare, stau astfel, în continuare, într-un depozit improvizat. “Problema care se pune în acest moment, şi o spun cu foarte multă frustrare şi cu foarte multă mâhnire, este că de 3 ani de zile încerc să găsesc un spaţiu pentru a depozita, în condiţii bune, cele peste 100 de lucrări de artă plastică, pictură şi sculptură mică. Ele nu pot fi văzute de cei care trebuie să le vadă, datorită lipsei acestui spaţiu. Lucrări ale unor artişti din Argentina, Peru, Columbia, SUA, Canada, Spania, Franţa, Germania şi altele stau într-un spaţiu improvizat”, a completat Cepoi. Acesta a ţinut să precizeze că dacă până la sfârşitul acestui an nu se va lua o decizie cu privire la problema spaţiului atunci organizatorii principali, respectiv CJCPCT Gorj, sunt decişi să dea curs unor invitaţii din partea judeţelor Vâlcea şi Hunedoara şi vor expune lucrările de artă contemporană acolo. Se pare că s-a solicitat sprijin în obţinerea unui spaţiu, însă până în momentul de faţă nu s-a rezolvat nimic.

Cheltuieli de 4 ori mai mari pentru eveniment
Pentru acţiunea din acest an suma pe care CJCPCT şi partenerii săi o va cheltui se ridică undeva la 20 de mii de lei. “În realitate cheltuielile sunt de cel puţin 4 ori mai mari dar avem noroc cu unele persoane juridice şi fizice, al căror nume nu am permisiunea să vi-l dezvălui, precum şi a unor firme şi organizaţii sindicale, care ne ajută să le scădem. Fie că este vorba de tot soiul de discounturi la cazare, transport, masă, fie acestea acordă servicii în toată perioada festivalului iar noi prin instituţie încercăm să le acoperim prin publicitate”, a conchis Cepoi.

Organizatorii festivalului
Printre organizatorii Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale “GorjFest 2012” se numără Consiliul Judeţean Gorj, Instituţia Prefectului Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Consiliul Local şi Primăria municipiului Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, Uniunea Sindicală Mine-Energie Jilţ-Turceni, Sindicatul Liber „Carierea Roşiuţa”, Clubul Sportiv Pandurii Târgu-Jiu, Primăria Târgu-Cărbuneşti şi Primăria Novaci.
Andrada Bărăitaru

Participanţi GORJFEST 2012
Secţiunea arte plastice:

Fridum Işiman, Cipru
Kenan Ozgur, Turcia
Eleonora Radivajevic, Serbia
Sarah Einik, Israel
Ivan Kancev, Bulgaria
Tzvetomir Tzvetvkov, Bulgaria
Imola Feldberg, Rep. Sud-Africana
Erik Perjovchi, Rep. Moldova
Dan Cioca, SUA
Jessus Herrera, Spania
Marian Condruţ, Franţa
Cucu Ion, Italia
România:
Alice Dinculescu, Constanţa
Marta Deleanu, Turda
Fărcaşu Horia, Constanţa
Onesa Mihaela, Constanţa
Gelu Costea, Bucureşti
Horia Cucerzan, Bucureşti
Nicolae Iorga, Bucureşti
Puiu Hutium, Tg-Jiu
Armand Landt, Tg-Jiu
Secţiunea Film:
Echipa – Dan Alexoae, 2 pers. Mehedinţi
Echipă – Valeriu Ciurea, 2 pers. Olt
Secţiunea Fotografie:
Andi Popescu, Tg-Jiu
Remus Badea, Dolj
Tira Marinel, Dolj
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here