Festivalul Apicol debutează sâmbătă, la Târgu-Jiu

295

Municipiul Târgu-Jiu găzduieşte, în acest week-end, prima ediţie a Festivalului Apicol ce-şi propune a deveni un eveniment cu tradiţie. Constantin Bodescu, iniţiatorul evenimentului, spune că şi-au confirmat deja prezenţa în jur de 60 de participanţi, însă în următoarele zile cu siguranţă numărul acestora va creşte. Festivalul Apicol se va desfăşura în Piaţa Prefecturii şi va cuprinde şi momente artistice. Reprezentanţii Primăriei au menţionat că la sfârşitul săptămânii va avea loc şi Piaţa Ţărănească.
Prima ediţie a Festivalului Apicol Târgu-Jiu 2014 debutează sâmbătă. După succesul înregistrat la Târgul Apicol din Craiova, Constantin Bodescu a fost motivat să organizeze un eveniment similar şi în oraşul lui Brâncuşi. „După succesul înregistrat acum o lună şi jumătate la Craiova, la Târgul Apicol din 8-9 februarie, am fost motivaţi să organizăm Festivalul de Apicultură de la Târgu-Jiu. Aş dori, în primul rând, să mulţumesc partenerilor noştri, în special Primăriei Târgu-Jiu şi domnului primar Florin Cârciumaru, Consiliului Judeţean – domnilor Ion Călinoiu şi Ciprian Florescu, Asociaţiei Crescătorilor de Albine filiala Gorj – domnului Adrian Cernitoiu şi Asociaţia APIS Oltenia, pe care i-am avut parteneri şi la Târgul Apicol din Craiova”, a menţionat Constantin Bodescu, iniţiatorul Festivalului Apicol Târgu-Jiu 2014.

Zeci de participanţi, la Festivalul Apicol
Picture091Organizatorii Festivalului Apicol care va avea loc la Târgu-Jiu, în acest week-end, au fost surprinşi să constante faptul că, deşi este prima ediţie, numărul participanţilor este destul de mare. Până în prezent şi-au confirmat prezenţa în jur de 60 de apicultori, însă în următoarele zile se aşteaptă ca numărul lor să ajungă la 80. La primele ediţii ale altor târguri din ţară au participat, în medie, 30-40 de crescători de albine.
Evenimentul organizat la Târgu-Jiu nu este un simplu târg apicol, ci un festival, după cum confirmă iniţiatorul său, Constantin Bodescu: „Acest târg a fost numit festival pentru că spre deosebire de cel de la Craiova, aici vom avea şi momente artistice; va fi o mică sărbătoare. Festivalul debutează sâmbătă; la ora 11 are loc deschiderea oficială, în prezenţa domnului primar şi a domnului Ion Călinoiu, iar de la ora 12 debutează o sesiune de comunicări şi dezbateri pe teme apicole, finanţare, unde ca lectori vor fi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu atribuţiuni în domeniul apicol şi agricol, dar şi în finanţarea acestui domeniu. După-amiază va fi un spectacol de muzică uşoară, pe scena amenajată în Piaţa Prefecturii, cu artişti locali, cum ar fi Mihai Vulpe, alias Bacio, şi trupa sa, Elena Hazna şi alţii”.
Festivalul continuă şi duminică, în această zi fiind programat şi un spectacol de muzică populară, susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, începând cu ora 14:00.
Necesitatea organizării unui festival apicol la Târgu-Jiu a fost impusă şi de numărul crescător al apicultorilor. „Acest lucru a fost posibil şi datorită faptului că în ultimii ani numărul apicultorilor a crescut de la circa 400 apicultori cu cotizaţie plătită, cât înregistram anual, la 1.200”, a declarat Adrian Cernitoiu, preşedinte ACA Gorj.

Piaţa Ţărănească, din nou la Târgu-Jiu
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu au precizat că tot la sfârşitul acestei săptămâni, în centrul oraşului se va desfăşura şi o nouă ediţie a Pieţei Ţărăneşti. Astfel, cei care vor vizita zecile de standuri cu produse expuse la Festivalul Apicol vor avea posibilitatea de a-şi procura şi alimente tradiţionale. „Sper să fie un început bun pentru Festivalul Apicol, să îl menţinem şi să îl desfăşurăm şi în anii care urmează. De asemenea, pe lângă Festivalul Apicol, vom avea în acest weekend şi Piaţa Ţărănească, o activitate pe care am mai desfăşurat-o de câteva ori”, a menţionat Florin Munteanu, reprezentantul Primăriei Târgu-Jiu.
Se pare că şi condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării activităţilor comerciale programate pentru acest sfârşit de săptămână, astfel că organizatorii se aşteaptă la un număr mare de vizitatori, atât la Festivalul Apicol, cât şi la Piaţa Ţărănească.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here