Expoziţia “Absolventul”, la Galeriile Municipale de Artă

264

DSCN3285Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu au găzduit, joi, expoziţia de pictură, sculptură şi icoană pe lemn, intitulată „Absolventul” a elevilor de la Liceul de Artă „Constantin Brăiloiu” şi Liceul Teologic din Târgu-Jiu.

Vernisajul expoziţiei „Absolventul” a avut loc joi, la Galeriile Municipale de Artă şi a adunat numeroşi elevi, profesori şi târgujieni pasionaţi de artă. Este vorba de expoziţia de pictură şi sculptură a Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu” şi icoană pe lemn a Liceului Teologic din Târgu-Jiu. Expoziţia de pictură fiind condusă de prof. coordonator Daniel Şerban, sculptură Paul Popescu şi icoană Gheorghe Plăveţi. Toate lucrările elevilor făcând parte din lucrările de atestat pentru demonstrarea competenţelor profesionale ale elevilor din clasele terminale, activitatea acestor fiind deja cunoscută.

DSCN3288Lucrări, în manieră bizantină

Despre arta icoanelor pe lemn a vorbit cunoscutul artist plastic Gheorghe Plăveţi, profesor la Liceul Teologic din Târgu-Jiu. „Icoanele fac parte din ciclul praznical din praznicele creştine de la Naşterea Domnului şi până la Adormirea Maicii Domnului, câteva din vechiul Testament şi din ciclul patimilor Mântuitorului. Sunt compoziţii mari de 50/70 cm lucrate în manieră bizantină, lucrate de asemenea după icoanele vechi tradiţionale româneşti. Sunt compoziţii ample cu multe DSCN3283personaje în care se descoperă trăsături ale artei bizantine cum ar fi: hieratismul, stilizarea formelor, grafia ritmică prin suprapunere grafică care dau naştere la ritmul compoziţional. O varietate de tehnici de la icoana cu emulsie cu ou la icoana mai nouă cu acrilice şi verniuri subţiri”. În ceea ce privesc lucrările de pictură, profesorul Daniel Şerban, spune că „elevii au folosit tehnica acrilică, iar ca suport s-a folosit pânza. Tematica abordată este în concordanţă cu structura programelor disciplinare de specialitate studiate în ciclurile inferior şi superior ale liceelor de artă”. Elevul Alexandru Drăgoi, unul dintre elevii ce au expus lucrări la vernisaj, care a obţinut şi o bursă de studii în străinătate pe filieră artistică în Turkmenistan, are ca temă în lucrările sale de pictură, o configuraţie zoomorfă între real şi abstract iar subiectul lucrării sinopticul sacrificiului. Polipticul fiind constituit din 10 lucrări configurate în 4 episoade.

Sculptură cu tentă de umor

De asemenea sculptorul Paul Popescu, coordonatorul elevilor de sculptură a mărturisit că „tematica lucrărilor este diversă, fiecare elev a selectat din tematica propusă de mine ce i se potriveşte mai bine. Iar elementul de noutate îl constituie faptul că elevii au abordat dincolo de tematica propusă acea notă de umor care e uşor vizibilă în majoritatea dintre lucrările realizate”. Paul Popescu ne-am mai spus că „dintre lucrările de sculptură expuse, de remarcat ar fi, lucrarea Alegorie, cu trimitere spre tentaţia fructului oprit, o lucrare sub semnul burlescului cu clovni, dar de data asta o alta fără o notă deloc ironică. Altă lucrare ce merită evidenţiată este Familia şi cei doi incompleţi, din zona muzicii, naistul şi flautistul”. Elevi, profesori, aparţinători s-au bucurat de lucrările expuse, reprezentând prima treaptă a profesionalizării absolvenţilor.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here