Explozii controlate în Defileul Jiului, la Lainici

1854

Modernizarea parcării din zona mănăstirii Lainici din Defileul Jiului presupune și efectuarea mai multor explozii controlate în această perioadă, muncitorii care lucrează aici neavând altă posibilitate de a îndepărta stânca din fața locașului de cult. În cursul zilei de ieri, au avut loc trei astfel de explozii, lucru care a presupus inclusiv închiderea circulației rutiere pentru perioade scurte de timp. Configurația drumului care trece prin zona mănăstirii se va schimba complet la finalul lucrărilor, pe ambele părți ale drumului urmând să fie realizate locuri de parcare suplimentare față de cele actuale.
Drumul va fi relativ deviat de la actualul traseu, iar în fața mănăstirii va fi amenajată o parcare de dimensiuni mari, suficientă să preia nu doar autoturisme, ci și autocare cu pelerini. Pentru toate acestea este nevoie de spațiu, iar spațiul se obține prin îndepărtarea unei părți a versantului din fața mănăstirii. Aici au avut loc și exploziile controlate, structura stâncii făcând imposibilă altfel îndepărtarea ei. Cei care lucrează la acest proiect au pregătit minuțios exploziile astfel încât stânca să fie doar sfărâmată, fără să fie aruncată în aer, așa cum s-ar fi așteptat multă lume. Faptul că exploziile au avut loc la 50 de metri de mănăstirea Lainici a presupus și mai multă muncă de pregătire, muncitorii dând găuri și de cel puțin 3 metri în stâncă pentru a se asigura că, ulterior, nu vor fi pietre sau fragmente de stâncă sărite pe locașul de cult.
„Se deviază drumul pe circa 180 de metri, iar pentru a amenaja traseul am executat o derocare cu materii explozibile într-o stâncă de granit. Derocarea se face cu foraje verticale a căror înălțime este cuprinsă între 3,5 metri și 7 metri. Lungimea frontului e de 60 de metri, iar înălțimea de 9 metri. Pentru a proteja monumentul istoric reprezentat de mănăstirea Lainici am luat decizia ca să facem 3 pușcări succesive”, a precizat Doru Achim, reprezentantul firmei care realizează lucrările respective. Lucrările au fost atent monitorizate pentru a se încadra în anumiți parametri care asigură securitatea mănăstirii Lainici. De aceea nici nu au fost permise explozii de mari dimensiuni, mai degrabă fiind vorba de implozii, deși în aer s-au degajat pietre și praf, iar zgomotul a fost destul de puternic.
„Lucrarea se încadrează în categoria lucrărilor cu risc deosebit. În apropiere se află mănăstirea Lainici care, conform legislației în vigoare, se află sub limita de siguranță a împușcării. Acesta e motivul pentru care au trebuit luate măsuri pentru ca împușcarea să își atingă scopul, adică să deroce roca, dar și să protejeze mănăstirea de efectul aruncării rocilor și de efectul seismic generat de aceste lucrări de împușcare. Ca urmare, am limitat încărcătura pe fiecare gaură, cât și pe fiecare treaptă de întârziere. Practic, la fiecare împușcare se vor folosi între 2,5 și 5 kilograme de exploziv pe treaptă de întârziere astfel încât să realizăm protecția mănăstirii. Suplimentar, s-au făcut foraje care alcătuiesc o barieră menită să reducă din efectul undei generate de explozie. Monitorizările au arătat rezultate bune, limitele au fost respectate, iar mănăstirea nu e afectată de explozii. Dacă în mod normal noi efectuăm sute de împușcări în cariere sau alte obiective industriale, aici e vorba de o asistență tehnică deosebită și de un proiect aparte. Conform legislației, s-au asigurat posturile de pază în afara razei de influență, chiar dacă aici una dintre distanțe nu a putut fi respectată din cauza mănăstirii. S-au luat însă măsuri suplimentare astfel încât totul să fie bine”, a menționat Silviu Brehuț, consultantul firmei care execută lucrările din zona Lainici.
Cât timp muncitorii au fisurat stânca, șoferii aflați în tranzit au fost trași pe dreapta de echipaje de poliție. Oamenii nu au avut mult de așteptat, totul durând la fiecare explozie câteva minute. Mulți dintre ei au menționat însă că de abia așteptau o parcare mai mare în zona mănăstirii pentru că, de regulă, locul este frecventat de pelerini din toată țara care pot să apară oricând în fața unei mașini din cauza neatenției. „Am văzut de dimineață când am trecut pe aici că se lucra și acum înțeleg că dinamitează ca să facă drumul mai larg, ceea ce e foarte bine. E un lucru foarte bun pentru că mai ales când e slujbă sau câte un praznic la mănăstire vine multă lume. Vin oameni și de la Petroșani și de la Gorj și se circulă și pe stradă. Ar fi bine să lărgească tot drumul, nu doar aici, să dea în autostrada de la Deva și să ne asigure și nouă niște investiții în Gorj care să ducă la noi locuri de muncă pentru că, uitați, ne pleacă copiii în afară și în vremurile astea și e greu așa”, a spus unul dintre șoferi. Lucrările de derocare de la Lainici ar trebui să se termine în această primăvară, după care poate începe amenajarea noii parcări și a sectorului de drum de acolo.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here