Explicațiile Ministerului Culturii în scandalul busturilor de la Târgu Jiu

308

Veștile din ultimele zile despre obligarea autorităților din municipiu de a da jos de pe soclu busturile a trei personalități importante ale Gorjului au obligat Ministerul Culturii să facă precizări despre contextul în care s-a ajuns la situația respectivă. Astfel, la solicitarea agenției Mediafax, oficialii ministerului amintit au menționat că niciuna dintre operele care îi reprezintă pe Sergiu Nicolaescu, Gheorghe și Arethia Tătărăscu nu au fost amplasate cu autorizație legală pentru a putea fi expuse în spații publice. Mai mult, cei de la minister consideră că lucrările respective sunt lipsite de “valoare artistică” și că îi reprezintă “inadecvat” pe cei care au numele trecute pe soclul acelor statui. Toate cele trei opere au fost expuse în spațiul public fără a avea avizele necesare de la Comisia Națională a Monumentelor de For Public și, ca urmare, îndepărtarea lor este necesară.

“În situaţia bustului Arethia Tătărăscu, documentaţia privind realizarea şi amplasarea acestuia în municipiul Târgu-Jiu, cu nr. 1182/ 03.12.2013, a fost transmisă ulterior amplasării şi inaugurării monumentului (octombrie 2013). Bustul Gh. Tătărăscu, lângă care s-a amplasat cel al Arethiei Tătărăscu, a fost amplasat tot ilegal în anul 2011, în condiţiile în care Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public este în vigoare din luna mai a anului 2006”, menționează Ministerul Culturii, care, în cazul lui Sergiu Nicolaescu, precizează că a primit documentația de autorizare cu trei zile înainte de inaugurare. “În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, înfiinţată potrivit prevederilor legii menţionate, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal şi care reprezintă în mod inadecvat şi lipsit de valoare artistică două personalităţi importante ale istoriei acestei ţări”, spune Ministerul Culturii.
bust tatarascuOperele ar trebui refăcute și autorizate pentru a putea fi expuse în spații publice, caz în care Ministerul Culturii se declară “deschis pentru soluţionarea favorabilă a acestor subiecte, în cazul în care se va prezenta documentaţia necesară pentru amplasarea unor monumente care vor fi în conformitate cu propunerile Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public”. Până atunci rămâne de consemnat și o declarație a Danei Nicolaescu, soția regretatului regizor, care spune că ea nu a comandat bustul de la Târgu Jiu, ci doar a participat la inaugurarea acestuia. “Iniţiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe soţul meu, regizorul Sergiu Nicolaescu, nu mi-a aparţinut. Nu am fost implicată în alegerea sculptorului, nu am comandat lucrarea şi nu am făcut demersuri pentru amplasarea acesteia”, a afirmat Dana Nicolaescu. Aceasta a precizat că a fost doar invitată de reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu şi ai Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) la dezvelirea sculpturii.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here