Eşec în Programul Rabla – Doar 26.500 de maşini au fost schimbate

261

program rablaCu o luna înainte de finalizarea programului Rabla, datele privind înnoirea parcului auto arată o rata de succes sub 50%. Astfel, din cele 60.000 de maşini disponibile, au fost schimbate doar 26.474 de unităţi.

Cele mai multe autoturisme au fost înlocuite în prima etapă: 11.543, după care numărul lor a scăzut treptat. Astfel, în etapa a doua (derulată în intervalul iulie-septembrie) au fost schimbate 9.649 de vehicule de peste 10 ani cu maşini la prima mână. “În cadrul celei de-a treia etape a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, până la data de 13 noiembrie 2009, au fost scoase din uz 5.282 de autoturisme, echivalentul sumei de 20.071.600 de lei”, ne-au precizat reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu (AFM). Potrivit lor, topul firmelor care au vândut cele mai multe maşini în această fază este ocupat de Automobile Dacia, cu 3.350 unităţi. Renault/Nissan a dat, prin intermediul programului 300 de autovehicule, Rădăcini Motors (Opel şi Chevrolet) – 57, Autec Autotechnik (Skoda) – 47, iar AutoItalia (Fiat s.a.) – 30 maşini.

Extinderea „Rabla” la persoanele juridice ar putea duce la creşterea pieţei maşinilor noi cu 15-20%.
Firmele pot lua maşini prin programul Rabla, după apariţia modificării în Monitorul Oficial. Persoanele juridice vor putea cumpăra autoturisme şi autoutilitare uşoare noi prin intermediul programului Rabla,deoarece a fost publicată în Monitorul Oficial modificarea legislaţiei referitoare la acest program.
Pentru persoana juridică, prima de casare nu trebuie să depăşescă 40% din preţul fără TVA al tractorului sau maşinii agricole autopropulsate noi.
Selecţie realizată după Mediafax de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here