Efectele prăpădului de la Novaci

258

Novaciul a fost localitatea cea mai afectată din Gorj de viitura produsă marți pe râul Gilort, ploile abundente generând probleme și la Baia de Fier, Polovragi sau Albeni, în ultima localitate rupându-se pur și simplu în două un pod ce făcea legătura între comuna respectivă și municipiul Târgu Jiu. Premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea au fost marți seara și ieri dimineață în zonele calamitate, ieri după-amiază aceștia anunțând într-o ședință ținută la Guvern pe tema inundațiilor că vor fi alocate fonduri pentru refacerea zonelor distruse de ape.
Premierul Victor Ponta a venit la Novaci încă de marți seara, pentru a doua oară în acea zi, după ce fusese la Craiova ca să își lanseze candidatura la Președinție. Șeful Guvernului a venit seara târziu în zona afectată de precipitații, în plin cod roșu de inundații, pentru a se asigura că la fața locului sunt echipe care să lucreze și să prevină posibile nenorociri. Ponta a mers și ieri în zonele în care camioanele au cărat toată noaptea la bolovani și stânci pentru a consolida malul de protecție al Gilortului, șeful Guvernului dând asigurări că nu mai sunt probleme majore, care să pună în pericol viața localnicilor. “S-a lucrat toată noaptea și asta e cel mai important, că s-au salvat viețile oamenilor și nimeni nu mai este în pericol”, a menționat premierul.
pod 2 AlbeniPonta a plecat la București după ce a făcut un tur și pe la Polovragi și Baia de Fier, la Novaci rămânând în urma sa camioanele care au continuat să care bolovani pentru întărirea digurilor. Apele au început să se retragă și să revină la albia știută până acum, la iveală ieșind însă adevărate nenorociri pe care le-au trăit unii dintre localnici, oamenii descoperind acum că nu mai au case sau că acestea au devenit de nelocuit. Irina Mailat a rămas fără casa pe care o avea chiar pe malul Gilortului, femeia fiind disperată că a rămas sub cerul liber, autoritățile oferindu-i cazare și masă la o școală din oraș. “A luat apa tot ce aveam aici. Casă, cotețe, totul, nu mai am nimic, cu excepția fetiței de 12 ani pe care am lăsat-o la școală, că acolo ne-au cazat. Eu am venit încoace că mi-au spus că vine domnul Ponta, dar n-a mai ajuns la mine. Sper să fiu ajutată într-un fel să îmi refac viața pentru că mai e o lună și se duce vara, iar eu nu am posibilități să îmi fac singură o altă casă. Am mare nevoie de ajutor”, a povestit femeia care a căpătat statul de “sinistrată” în urma întâmplărilor de marți. Casa ei a fost cea mai afectată, dar și altele au ajuns sub ape, rămânând însă în picioare. Proprietarii s-au plâns și ei că au pagube majore în urma revărsării apelor, oamenii spunând că nu au primit din partea autorităților mare ajutor, o sticlă de apă fiindu-le oferită de un necunoscut care era în trecere pe acolo și li s-a făcut milă de copiii acestora. “Stăm cu copiii aici în stradă de marți de când a venit nenorocirea și nu ne-a băgat nimeni în seamă. S-au pozat, s-au filmat pe aici pe lângă noi, s-au uitate că avem cășile în apă, dar nouă nu ne-au adus nici o sticlă de apă. Nu știm dacă vom fi ajutați așa cum s-a vorbit pe aici că dacă până acum nu ne-au băgat în seamă, acum după ce o să plece și presa nu va mai interesa pe nimeni soarta noastră”, spunea Ileana Munteanu, una dintre sinistratele din Novaci.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here