Educaţia…şi Lecţia de Viaţă! – Interviu cu Domnul jurist DUMITRU-DECEBAL DRĂGHIEA, Şeful INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN GORJ – ,,Avem nevoie de mai mult bine în aceste vremuri în care oamenii se gândesc mai mult la sănătatea lor”!

6857

– Rep. Domnule Comisar şef de poliţie, Dumitru-Decebal Drăghiea, din convorbirea telefonică pe care am avut-o cu dumneavoastră, am înţeles că sunteţi de acord să realizăm cea de-a doua parte a interviului nostru, iar acest lucru mă onorează şi îmi face mare plăcere, pentru că sunteţi un interlocutor care păstrează în suflet o decenţă elevată şi care convinge prin ceea ce spune!
– D.D.D. Domnule profesor, ne străduim să facem ceea ce este bine, pentru că avem nevoie de mai mult bine în aceste vremuri în care oamenii se gândesc mai mult la sănătatea lor!
– Rep. Când mi-aţi dat răspunsul pozitiv, în legătură cu acceptarea interviului, aţi avut o uşoară pauză, deci să cred că este doar o simplă ezitare?
– D.D.D. Vă citesc prin ceea ce scrieţi şi nu am ezitări de natură îndoielnică!
– Rep. Aveţi să-mi spuneţi ceva mai deosebit, ca element de noutate, petrecut în perioada care a trecut de la primul nostru interviu din luna ianuarie, anul curent?
– D.D.D. Ceva deosebit nu am să vă spun, pentru că munca noastră de fiecare zi se caracterizează prin aspectul deosebit al împrejurărilor şi al evenimentelor vieţii publice!

,,Istoria m-a ajutat să am un anumit nivel de cultură şi şi să am dragoste pentru valorile culturii”!

– Rep. Cât de mult vă ajută istoria şi pasiunea pentru istorie, pe care le-aţi moştenit de la distinşii dumneavoastră părinţi, pentru a sluji mai bine într-o instituţie care veghează la ceea ce se întâmplă în clipa de faţă în România şi în întreaga lume?
– D.D.D. Cred că istoria este piatra de temelie a unei culturi, iar cultura şi inteligenţa românească sunt stâlpii pe care se sprijină edificiul naţiei noastre! Pe mine, pot spune că istoria m-a ajutat să am un anumit nivel de cultură şi să am dragoste pentru valorile culturii! Ceea ce se întâmplă, astăzi, în România este treaba oamenilor politici care conduc ţara, iar ceea ce se întâmplă în lume pare mai complicat şi nu mă hazardez în afirmaţii gratuite care se pot specula în mass-media!
– Rep. Ce vă spune viaţa de la ţară şi acele crâmpeie desprinse din depopularea satului, pentru că toţi avem o legătură de suflet cu satul tradiţional românesc?
– D.D.D. Eu cred în ideea că tot ceea ce se întâmplă în satul tradiţional românesc şi se leagă de fenomenul depopulării trebuie analizat cu multă atenţie, pentru că tot ceea ce se menţine şi este simplu, se păstrează numai la sat, pentru că e vorba despre acea simplitate pe care o avea în vedere şi marele sculptor Constantin Brâncuşi!
– Rep. Care sunt aspectele care vă impresionează în creaţia brâncuşiană?
– D.D.D. Profunzimea şi genialitatea creaţiilor sale, faptul că în toate sculpturile sale face trimitere la oameni, chiar şi atunci când vorbeşte despre zborul păsărilor măiestre!
– Rep. Cred că ştiţi că în timpul regimului trecut s-a încercat demolarea cu tractorul a «Coloanei fără sfârşit»!
– D.D.D. Regimul comunist a greşit uneori chiar şi în privinţa modului în care s-a aplecat asupra operelor de cultură!
– Rep. Ce înseamnă pentru dumneavoastră cultura?
– D.D.D. Cultura este baza existenţei noastre ca oameni, la care aş adăuga şi «cei şapte ani de-acasă», pentru că omul este o simbioză a culturii!
– Rep. Să înţeleg că aceşti «şapte ani de-acasă», îi datoraţi minunaţilor dumneavoastră părinţi, aşa este?
– D.D.D. Îi datorez părinţilor mei şi dascălilor mei!
– Rep. Pentru că aceşti părinţi au fost şi dascăli, pe lângă alţi dascăli care v-au marcat destinul!
– D.D.D. Domnule profesor, dacă ai cultură, ai 50% reuşită asigurată, iar acest lucru nu vor să-l înţeleagă mulţi tineri de azi, pentru că prin cultură moşteneşti un «tezaur» de valori, la care şi tu poţi să adaugi ceva trainic şi de durată!
– Rep. Cum se îmbină setea de cultură a Comisarului şef de poliţie, Dumitru-Decebal Drăghiea, cu specializarea şi cu experienţa sa profesională de ofiţer operativ al biroului de investigaţii criminale?
– D.D.D. Se îmbină şi se armonizează în funcţie de situaţie!

,,Poliţia are rolul de asigurare a ordinei publice, iar, în cazul unor abuzuri, acestea pot fi analizate şi la nivelul nostru”!

– Rep. Domnule Comisar-şef, vă propun să abordăm şi o temă de actualitate, mă refer la un fel de atitudine brutală, bazată pe măsuri punitive, din partea unor agenţi de poliţie, care dau toată vina pe ordinele care vin «de sus», pentru că ei ar fi doar nişte executanţi, dar, mă întreb, şi vă întreb, totodată, cât de sus ajung aceste ordine care nemulţumesc populaţia săturată de restricţii, de purtearea botniţei, de amenzi şi de alte lucruri care generează manifestaţii?
– D.D.D. Poliţia are rolul de asigurare a ordinei publice, iar, în cazul unor abuzuri, sigur, acestea pot fi analizate şi la nivelul nostru, dar, cât de «sus» ajung sau cât de înalte sunt ordinele primite, nu sunt cel mai în măsură ca să vă pot răspunde!
– Rep. Domnule jurist, comisar-şef, Dumitru-Decebal Drăghiea, cu ceva timp în urmă, am primit o scrisoare din partea unui cetăţean din comuna Dragoteşti, un om în vârstă, se numeşte Cotoi Dumitru, din satul Corobăi, care a citit prima parte a interviului nostru, dar care se referă şi la unele abuzuri ale unui agent de poliţie din comună, deci, puteţi încredinţa cazul acesta unui subordonat de-al dumneavoastră?
– D.D.D. Ne vom interesa despre acest caz şi vă promit că ne ocupăm îndeaproape!
– Rep. Să ştiţi că am stat de vorbă şi cu domnul primar Vili Pasăre, care mi-a promis că va avea în vedere problema aceasta, ca să vadă cât de serioasă este!
– D.D.D. Cu atât mai mult, notez problema şi vă asigur că vom analiza cauzele nemulţumirilor cetăţeanului respectiv, ca să-i dăm şi un răspuns la aspectele semnalate!
– Rep. Dacă tot suntem la capitolul…«aspecte semnalate», aş dori să vă «semnalez» şi eu un lucru care mă îngrijorează considerabil, pentru că prin satele Gorjului, dar, nu numai ale Gorjului, cred că şi prin satele Mehedinţiului, sunt semnalate maşini cu numere din alte judeţe, nu ştiu cât de corecte sau cât de false ar fi numerele, din care coboară persoane destul de colorate, travestite în «colecţionari» de costume populare foarte vechi, pe care le solicită de la persoane în vârstă, marcate de spectrul sărăciei, la preţuri de nimic, dar, pe care ei le vând la preţuri de speculă şi cu profituri uriaşe, ce părere aveţi?
– D.D.D. Acesta e un lucru foarte grav, iar, ceea ce ne spuneţi este de o importanţă deosebită! Vom analiza la Inspectorat problema aceasta şi vom discuta şi cu şefii posturilor de poliţie!
– Rep. Cred că acest lucru trebuie să fie şi în atenţia Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Gorjului, a primăriilor din judeţ, pentru că au oameni plătiţi gras ca să se ocupe de păstrarea patrimoniului cultural şi a valorilor culturii tradiţionale, pentru amenajarea unor muzee în spaţii ale căminelor culturale sau ale şcolilor părăsite, în care de multe ori găseşti cârciumi şi bufete ale privatizaţilor!
– D.D.D. Sper ca «semnalul» dumneavoastră să intre în atenţia factorilor de decizie de la nivelul administraţiei judeţene şi locale, pentru că merită studiată problema…
– Rep. Nu numai studiată, dar şi concretizată prin măsuri corespunzătoare şi cât mai urgente, mai ales acolo unde edilii locali sunt şi oameni iubitori de cultură, nu numai împătimiţi degustători de…băutură!
– D.D.D. Eu sper ca fiecare primar să conştientizeze acest lucru şi la nivelul consiliilor locale, care au în componenţa lor şi dascăli, ca să treacă urgent la treabă!
– Rep. Necazul este că se manifestă un dezinteres evident faţă de acest lucru, pentru că unii primari văd instituţia pe care o conduc, aşa cum o conduc, mai mult ca o maşină cu volanul pe…dreapta, iar ei sunt şoferii pe care nu îi opreşte poliţia!
– D.D.D. Domnule profesor, atunci când eşti într-o funcţie de răspundere, trebuie să ştii să-ţi impui personalitatea, care se defineşte prin stilul de muncă al celui care conduce, prin cultura sa, pentru că am vorbit atât de mult despre cultură şi despre rolul culturii în formarea personalităţii omului!
– Rep. Şi de această dată desluşesc educaţia omului care provine dintr-o familie de cadre didactice şi care se respectă pe sine!
– D.D.D. Vedeţi, ca să fii lider, trebuie să te dovedeşti şi un model pentru cei din jurul tău, iar, educaţia se face nujmai prin modele demne de urmat!
– Rep. Dar, şi prin modul în care se exercită un fel de autoritate responsabilă prin care iese în evidenţă educaţia omului!
– D.D.D. Poate mă repet, dar autoritatea se impune întotdeauna numai prin cultură şi mai ales prin experienţă! (VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here