Edilii, gata să facă faţă iernii şi scrutinului

405

Pregătirile pentru preîntâmpinarea efectelor fenomenelor meteorologice din următoarea perioadă sunt în toi la primăriile din Gorj. La fel ca şi cele privind alegerile parlamentare. Primarii din judeţ şi-au contorizat astfel cantităţile de materiale antiderapante cât şi utilajele pe care le deţin pentru deszăpezire. La Berleşti, Bustuchin, Turcineşti este astfel totul pregătit pentru iarnă iar la Tismana, deşi primăria deţine banii necesari pentru achiziţionarea a două utilaje pentru deszăpezire, utile pentru acest sezon, încă nu s-a reuşit achiziţia lor, din motive birocratice.

Maria Dumitraşcu, primarul comunei Berleşti, susţine că este pregătită întru totul pentru venirea iernii, din punct de vedere al deszăpezirii. “Am pregătit tot materialul pentru deszăpezirea drumurilor, avem şi un utilaj, proprietate a Primăriei Berleşti. Deci totul este pregătit”, a declarat primăriţa.
În ce priveşte campania pentru parlamentare Dumitraşcu nu are nimic de reproşat. “Campania electorală a decurs în comună într-un mod foarte civilizat, mă refer la toate partidele, nişte oameni de calitate, fiecare a venit şi-a prezentat programele şi aşteptăm rezultatul votului. Nu am avut niciodată probleme în ziua alegerilor şi nu îmi doresc nici acum”, a precizat Maria Dumitraşcu, primarul localităţii Berleşti.

Ciocea vrea să scoată 70% dintre cetăţeni la vot
De asemenea Ion Ciocea, primarul din Bustuchin, precizează că stă bine la capitolul deszăpezire. “Avem un program bine stabilit, în ceea ce priveşte deszăpezirea, am un tractor, un buldoexcavator pentru a acţiona în perioada următoare. În ceea ce priveşte persoanele defavorizate din comună încercăm să îi ajutăm cu lemne pentru încălzirea pentru sezonul rece”, a declarat edilul. Din spusele acestuia reiese că, în Bustuchin au existat şi câteva incidente electorale. “Oamenii sunt aşa cum sunt, se pun afişe, se rup, există aceste probleme peste tot. Vedeţi câtă nebunie, câte afişe rupte, oameni plătiţi pentru anticampanie şi aşa mai departe. La ziua de duminică mă aştept să avem un scor bun, eu văd şi cunosc problema, oamenii au văzut ce au făcut ceilalţi, acum sperăm să fie totul în regulă. Mă aştept să scot peste 70% prezenţa la vot”, a completat Ciocea.

Gogălniceanu urcă iar pe tractor
Primarul din Turcineşti, Vasile Gogălniceanu, este pregătit şi el să dea piept cu iarna. Aşa cum a făcut-o şi în ultimii ani, el va urca pe tractorul primăriei şi va deszăpezii drumurile, dacă situaţia o cere.
“Suntem pregătiţi pentru deszăpezire, cum a fost în ultimii opt ani, nu am avut niciodată probleme. Am un tractor în dotarea primăriei cu care strângem şi gunoiul menajer şi pe care l-am dotat de când l-am cumpărat cu lamă. Cu acest tractor facem şi deszăpezirea, la preţurile cele mai mici. Pentru deszăpezire pe mine mă costă carburantul şi câteva piese. Anul trecut când am făcut deszăpezirea, deşi a fost o iarnă grea, nu am depăşit 20 de milioane lei vechi pe toată comuna. Comuna este străbătută şi de două drumuri judeţene, colaborez foarte bine cu cele de la drumurile judeţene, mă mai ajută şi dânşii îi mai ajut şi eu pe uliţele mai mici unde ei nu ajung”, a declarat edilul din Turcineşti. În ce priveşte aprovizonarea cu lemne la şcoli şi aici primarul stă bine deoarece în comună nu este decât o singură şcoală primară care necesită acest tip de combustibil. “Celelalte şcoli au centrală pe gaze. Avem câteva cazuri sociale de care ne ocupăm în limita posibilităţilor. Nişte persoane în vârstă sau familii cu mai mulţi copii de care ne ocupăm le ducem lemne”, a mai menţionat primarul.

Incidente electorale minore la Tismana
Primarul din Tismana, Marian Slivilescu, susţine că, în comuna sa, campania electorală pentru alegerile parlamentare este pigmentată cu incidente minore. Altele sunt însă problemele localităţii. “Există persoane care vin şi ne cer sprijinul pentru câteva sute de kilograme sau tone de lemne pentru a se încălzi în această perioadă. Prin regulamentul pe care îl avem aprobat la nivelul Consiliului Local putem să îi ajutăm cu aşa numitul sprijin financiar, dar acest sprijin financiar este de cel mult 2 salarii minime pe economie şi se dă numai în anumite condiţii: pentru persoanele singure, persoanele care nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită. Cred că vor exista astfel de persoane care se vor plânge de condiţiile din această iarnă. Sunt şi persoane care au pădure şi nu au reuşit încă să îşi taie lemne din motive legate de punerea în posesie fie de faptul că se suprapun suprafeţele lor cu a altor proprietari, fie ocolul silvic nu admite marcare pentru că nu sunt făcute anumite contracte. Sunt şi la noi astfel de situaţii când oamenii au pădure dar nu pot beneficia de ele”, a declarat Slivilescu.
În ce priveşte deszăpezirea, edilul face eforturi să achiziţioneze două utilaje în acest sens. “Deşi avem banii pentru a achiziţiona două utilaje, este vorba de un tractor şi un buldoescavator, nu reuşim să le luăm. Pe SEAP cred că, din motive birocratice, suntem stopaţi”, a conchis edilul local.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here