După DNA, ANP-ul şi Parchetul! – Penitenciarul Târgu-Jiu, sub asediul controalelor

361

penitenciar 019Auditul financiar din partea Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor (ANP), despre care am mai vorbit, s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute. Mai ales că echipa formată din trei inspectori financiari a efectuat verificări, uneori, şi până la orele 22 din noapte. Cu exces de zel şi profesionalism depăşind frecvent durata celor 8 ore de muncă.

Întrucât Gorjeanul mai comentase depăşirea orelor de program a venit în sprijinul lucrătorilor rămaşi peste program ai Penitenciarului Târgu Jiu, care-au solicitat şi primit orele suplimentare respective.

Bilanţ umflat, nereguli în lanţ

Spre deosebire de Bilanţul unităţii pe 2011, încheiat după cum se ştie cu un chiolhan pe post de masă festivă taman la un restaurant select de pe Insuliţă, chiar dacă bilanţul fusese umflat, având realizări inventate şi neconforme cu realitatea, controlul financiar efectuat de experţii ANP nu s-a lăsat cu şampanie. Ba chiar a fost o şedinţă furtunoasă din pricina neregulilor constatate. Spuse pe un ton sever, dar calm. Ca o concluzie generală, economicul şi gospodarii Penitenciarului Târgu-Jiu n-au respectat procedurile de lucru stabilite ca obligatorii de Ministerul Finanţelor Publice. Gazdele au venit cu o scuză de-a dreptul puerilă, în sensul că raport2665s-ar fi lucrat după cum le-a cântat ANP-ul. Ca şi cum nu se ştia că ANP zice multe care se dovedesc apoi tâmpenii. Numai că profesia de economist la stat, şi pe bani mulţi, te obligă să te conformezi legislaţiei în domeniul de activitate. Fie că face parte din sectorul economic ori din cel juridic.

Discriminare feministă, fără respectarea guvernului

Inconştientul Tătuc al ANP-ului, chestorul Ioan Băla, ca director general al instituţiei, şi-a permis să încalce prevederile reglementărilor Guvernului. Cu lejeritate şi generozitate, chestorul Ioan Băla şi-a permis, printr-o informare, să anunţe directorii de penitenciare că el, cu de la sine putere, dă zile libere femeilor din întregul sistem penitenciar românesc de 1 şi 8 Martie. Eleganţa gestului său s-ar putea să-l coste, întrucât a stârnit nemulţumirile masculilor din sistem, inclusiv a liderului de sindicat Sorin Dumitraşcu. Care-a sesizat că un ordinator secundar de credite, cum este chestorul Ioan Băla, nu poate oferi zile libere, ceea ce numai Guvernul are dreptul. Numai că, ditamai chestorul Ioan Băla a întors-o ca la Ploieşti, în ziua următoare, când a dispus să se dea zile libere dar cu recuperare. La Penitenciarul Târgu Jiu, femeile au fost mai deştepte decât chestorul şi s-au prezentat la muncă, de unde măcar au primit câte un mărţişor şi o floare. Treaba chestorială şi ilegală neagreată de liderul sindical Sorin Dumitraşcu rămâne valabilă pentru ziua de 8 Martie. La nivel de ţară, dispoziţia chestorului Ioan Băla ar costa statul peste 3 miliarde de lei. Rămâne de văzut ce va face Curtea de Conturi pentru recuperarea sumei! Ori se va trece cu vederea din cauza gradului de cestor oferit lui Ioan Băla abia pe 21 decembrie 2009, după ce i se apreciase contribuţia avută la fraudarea alegerilor prezidenţiale din sistemul penitenciarelor româneşti în favoarea preşedintelui ales Traian Băsescu? Însăşi data de 21 decembrie este ciudată, tradiţia avansărilor fiind ca ele să se petreacă pe 29 iunie, de ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel –patronii penitenciarelor, ori pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.

Premierul MeReU strânge cureaua şi-n cazul orelor suplimentare

Necurăţător s-a dovedit a fi primul ministru Mihai Răzvan Ungureanu şi în privinţa zilei de vineri a săptămânii. Când ministerele şi puşcăriile aveau zi scurtă, de vreo şase ore. Cine avea treabă şi rămânea peste program era plătit cu ore suplimentare. Ca la Penitenciarul Târgu Jiu. Doar chestorul Ioan Băla, directorul general al ANP, mai dăduse liber femeilor din sistemul penitenciarelor zile libere plătite pe 23 şi 30 Decembrie 2011. S-o fi gândit, ca înainte de 89, că 30 Decembrie e Ziua Republicii Socialiste România. Mai ştii? Şi cum există vreo 1500 de doamne şi domnişoare din sistemul ANP, plătite cu un milion net pe zi, rezultă 3.000 de zile nelucrate şi o altă gaură de 3 miliarde de lei din bugetul statului care nu are bani pentru sănătate. Dacă ar fi să calculăm în cheltuieli brute, ei bine, atunci cele 3 miliarde de lei cu care s-a uşurat bugetul se dublează! În concluzie, să tot munceşti la stat. Sau mai bine să nu munceşti, că plătit tot eşti!

9 lucrători la Parchet!

Abia scăpaţi de controale, cei de la Penitenciarul Târgu-Jiu au intrat în rolul de actori principali la Parchetul Gorj. Nu toţi, ci doar 9. Cei mai breji dintre ei. Cel care a sunat încolonarea şi a dat direcţia parchetului Gorj este nimeni altul decât Comisarul şef Adrian Toniţa, fost şef al Resurselor Umane. Culmea „obrăzniciei” din partea Parchetului Gorj, l-a audiat şi pe însuşi Adrian Toniţa. Deşi el mustăcea, că vezi Doamne el ar putea nici să nu se prezinte. Pe motiv că în grabă, cei de la Parchetul Gorj, un procuror i-ar fi greşit numele. În loc de Toniţa s-a scris Tomiţa. De dus, s-a dus. Iar unul dintre dosare, vă spunem noi, se apropie de finalizare.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here