Dovezi că în sediul Poliţiei Târgu Jiu se bate „pe rupte”

137

Trimiterea în judecată a celor doi poliţişti Nelu Popescu şi Cătălin Ionuţ Radu, precum şi a jandarmului Alin Ion Văduva, scoate în evidenţă faptele violente pe care aceştia le-au comis chiar în sediul Poliţiei Municipale Târgu Jiu. Anchetatorii care s-au ocupat de dosarul respectiv, după ce victima celor trei a cerut tragerea la răspundere pentru bătaia primită de la oamenii în uniformă, au descoperit fapte de o violenţă greu de imaginat, comise chiar într-o instituţie care a negat de câte ori a avut ocazia un astfel de comportament al angajaţilor săi.

„În perioada de circa o jumătate de oră, învinuiţii au agresat partea vătămată, lovind-o cu picioarele în diferite zone ale corpului, au jucat-o cu picioarele pe abdomen şi i-au aplicat lovituri cu bastoanele din dotare pe fese şi în alte zone ale corpului”, asta consemnează anchetatorii în dosarul înaintat spre judecată la Tribunalul Gorj. Violenţele respective nu au avut loc într-un loc retras sau privat, ci în sediul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu, chiar în biroul situat vizavi de camera ofiţerului de serviciu, care „n-a văzut” şi „n-a auzit” însă prea multe pentru că jandarmul trimis în judecată s-a postat cu spatele în faţa sa şi i-a obturat vizibilitatea, camera fiind antifonată astfel încât nimeni să nu audă ce se întâmplă în interior.
Ion Cucăilă, de 38 de ani, a fost cel care, la începutul lunii septembrie, a mâncat o bătaie soră cu moartea, după ce oamenii legii l-au luat de pe stradă şi l-au dus la sediul Poliţiei Municipale pentru a-l „legitima”. Bărbatul intrase anterior într-un bar din centrul oraşului şi dorea să joace la „maşinuţe”, dar când a văzut că acolo este „garda” le-a spus celor din local că nu rămâne pentru că ar putea să aibă probleme cu oamenii legii. De menţionat că poliţiştii Popescu şi Radu împrumutaseră chipiurile din dotare unor tinere din bar care se fotografiau ca şi „poliţiste”. Cucăilă a părăsit localul, dar a fost prins repede de cei din „gardă”, ofuscaţi de comportamentul acestuia. Bărbatul a început să comenteze şi să ceară să fie lăsat în pace, dar pentru el a fost chemată o dubă care să-l ducă la Poliţie, agenţii menţionând că acesta este „violent”. Anchetatorii consemnează însă că în ciuda „violenţei” reclamate, omul nu a fost încătuşat. A fost dus la Poliţie şi acolo şi-a primit o bătaie soră cu moartea.

Luat cu salvarea şi operat
Conform rechizitoriului înaintat instanţei, după ce a fost bătut, Cucăilă a fost trimis acasă, dar omul nu se mai putea ţine pe picioare, aşa că a fost urcat într-o dubă cu girofar şi dus până la podul de peste râul Jiu, din zona Pieţei Centrale, aşa cum povestise şi el imediat după producerea incidentului. Aici a fost aruncat în stradă, chiar lângă o patrulă a Poliţiei Rutiere, nimeni nedându-i însă crezare că a fost bătut în sediul Poliţiei Municipale. „Partea vătămată a stat pe trotuar o perioadă de timp şi observând un echipaj de poliţie de la Serviciul Rutier, oprit între strada Jiului şi strada Meteor, format din martorii P.V. şi V.V.N., agenţi de poliţie la Serviciul circulaţie, precum şi F.O. de la Poliţia Locală, s-a deplasat la aceştia, s-a aşezat jos pe trotuar şi i-a implorat să-l ducă acasă, spunându-le că în acea dimineaţă a fost agresat de către poliţişti. Aceştia nu au luat în consideraţie cele spuse de partea vătămată şi au plecat cu autoturismul din dotare din acea zonă, partea vătămată continuându-şi deplasarea pe Calea Severinului până dincolo de intersecţia acestei străzi cu strada Tismana. A fost luat de către şoferul unui autobuz, căruia de asemenea i-a spus că a fost agresat de către poliţişti şi lăsat la intersecţia cu strada Slobozia, de unde s-a deplasat la locuinţa sa”, arată procurorii în rechizitoriu.
Ulterior, rudele au chemat o salvare, Cucăilă a fost dus la spital şi operat înainte de a muri, fiindu-i salvată viaţa. Ancheta deschisă de procurori la solicitarea sa a scos în evidenţă fapte pe care, iniţial, şi colegii poliţiştilor agresori le negau, ulterior conducerea IPJ Gorj dispunând măsura îndepărtării celor doi agenţi din rândurile Poliţiei pe motiv că nu şi-au îndeplinit sarcinile de serviciu, în timpul programului aceştia distrându-se la localul din centrul municipiului cu fetele ce se pozau cu chipiurile de poliţişti. Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii şi jandarmul cercetaţi pentru tentativă de omor deosebit de grav au negat faptele de care erau acuzaţi, însă probele strânse împotriva lor au putut să-i ajute pe procurori să-i incrimineze pe cei trei.
Loviturile suferite de Cucăilă au fost demonstrate de medicii legişti ca fiind produse de bocancii purtaţi de oamenii legii, precum şi de bastoanele cu care acesta a fost lovit minute în şir, fără să aibă posibilitatea să se apere, deşi era „violent”. Procesul celor doi poliţişti şi al jandarmului Văduva începe luna aceasta la Tribunalul Gorj şi se anunţă a fi unul plin de „surprize”, mai ales că şi şefi ai agenţilor vor trebui să vină în faţa instanţei şi să dea explicaţii cu cele petrecute în acea noapte de pomină de septembrie în sediul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here