Dosar de moarte suspectă după decesul unui bebeluş la Spitalul Rovinari

2073

Poliţia Rovinari anchetează începând de marţi moartea suspectă a unui bebeluş al cărui deces s-a înregistrat,luni seara, de către medicii de gardă ai unităţii medicale din localitate, imediat după ce acesta a fost adus pe lume. Bebeluşul de sex masculin avea 3.300 de grame la naştere şi 54 de centimetri, fiind primul copil al unei familii care domicilia lângă Rovinari, mama având însă obezitate de gradul al III-lea şi tensiune foarte mare. Gravida a fost adusă de la domiciliu cu o ambulanţă la Spitalul Rovinari fiind deja în expulzie(cu fătul pe punctul de a se naşte), iar fătul, spun medicii unităţii, fără puls. Femeia a născut la nici 15 minute după ce a fost coborâtă din ambulanţă, dar, din nefericire, fiul său era deja mort. Medicul ginecolog Dana Popescu a fost chemată de la domiciliu, câteva ore mai târziu, pentru a îngriji mama, căreia i s-a făcut chiuretaj şi a fost internată în spital, doctoriţa fiind cea care a apelat, conform protocolului, la 112 pentru a anunţa decesul copilului dar și moartea sa suspectă.

O gravidă în vârstă de 24 de ani a fost adusă luni seara cu o ambulanţă la Compartimentul de Primiri Urgenţe a Spitalului Rovinari, aflată deja în ultima etapă a travaliului. Femeia, cu obezitate de gradul al III-lea nu a fost supravegheată pe parcursul sarcinii de vreun medic ginecolog, susţine doctoriţa Dana Popescu, care a declarat marţi că lehuza i-a spus că sarcina i-a fost urmărită doar de medicul de familie. “Gravida avea tensiune pe sarcină şi necesita supravegherea unui medic ginecolog, dar, cu toate acestea a apelat doar la medicul de familie, lucru care i-a dăunat. A apelat apoi la ambulanţă însă luni seara foarte târziu, probabil nu a simţit contracţiile. Potrivit colegilor mei, care au luat-o în primire pe gravidă, femeia avea tensiune crescută şi pe ambulanţă nu i s-ar fi monitorizat bătăile inimii, nici ei şi nici copilului. Era în expulzie, iar la nici 15 minute după ce a fost urcată în spital ea deja născuse. Decesul copilului s-a înregistrat după ora 21.00. Eu am fost chemată de acasă ca să am grijă de mamă la ora 23.00. I-am făcut acesteia chiuretaj şi tot protocolul necesar în astfel de cazuri. Mama este în afara oricărui pericol fiind internată în unitatea noastră şi probabil mâine(nr.astăzi) va fi externată pentru a-şi înmormânta copilul. Este, din păcate, o dramă pentru familie. De altfel, în Spitalul Rovinari nu s-a întâmplat un astfel de caz din 2004”, a declarat doctorul ginecolog Popescu, care profesează la această unitate medicală de doar şapte luni.

Bebeluşul, dezvoltat normal
Medicul susţine, de asemenea, că a sunat la 112 pentru a anunţa decesul bebeluşului, catalogat ca moarte supectă până când medicii legişti vor stabili cu exactitate cărui fapt i s-a datorat decesul copilului, conform protocolului medical. “Am sunat la 112 pentru a anunţa decesul nou-născutului, conform protocolului. Am discutat şi cu părinţii îndureraţi şi am încercat să le explic că în cele întâmplate nu se pune în discuţie culpa medicală, dar, cu toate acestea, organele de anchetă trebuie anunţate. În astfel de cazuri există riscul permanent ca familia implicată să aibă suspiciuni… Lehuza este însă destul de cerebrală şi ştiu că nu a făcut nicio sesizare la spital după decesul copilului”, mai completează doctoriţa.

Poliţiştii caută indicii
Aceasta explică, de asemenea, că dosarul se află în investigaţia poliţiştilor din Rovinari care s-au şi deplasat la faţa locului marţi, au făcut fotografii şi au cerut documente. “Poliţiştii au văzut şi corpul copilului, care avea 3.300 de grame şi 54 de centimetri. Era dezvoltat normal şi era de sex masculin. Nu am putut arăta corpul copilului părinţilor, dar i l-am arătat poliţiştilor. Corpul bebeluşului nu prezenta semne de moarte suspectă, dar aceasta este procedura…”, a completat ginecologul.

“Sarcină cu risc obstetrical”!
Doctoriţa susţine că le-a transmis poliţiştilor şi că sarcina actualei lehuze a fost cu risc obstetrical şi că mama nu şi-a făcut controalele periodice la un medic de specialitate, în ciuda faptului că avea probleme şi era la primul copil. “Le-am spus poliţiştilor că bebeluşul era deja mort când gravida a ajuns la Spitalul Rovinari dar aşteptăm să se facă necropsia pentru a nu exista dubii. Părinţii s-au comportat cu decenţă”, a comunicat doctoriţa, după ce însă marți după-amiază, totuşi, părinţii au adus ceva acuze personalului medical.

Nu s-a făcut nicio plângere
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Rovinari, Diana Pătrăşcoiu, a declarat marţi că soţii nu au făcut nicio plângere după intervenţia medicală de luni seara. Cu toate acestea, conducerea spitalului va demara o anchetă internă. “Vom analiza cazul, pe documente, de la venirea pacientului până la externarea sa. Da, vom face o anchetă internă! Deja cele întâmplate s-au discutat de dimineaţă la raportul de gardă, totul fiind adus la cunoştinţa directorului medical. Vă pot spune însă cu certitudine că gravida a ajuns la noi în al 12-lea ceas, fătului nefiindu-i sesizate bătăi ale cordului”, a declarat Diana Pătrăşcoiu, subliniind, la rândul său, că spitalul nu s-a mai confruntat de un deceniu cu un astfel de caz.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here