Doi octogenari au returnat cardul de sănătate la CJAS Gorj

312

Cardul de sănătate poate fi refuzat, situaţii de acest gen existând şi la nivelul judeţului nostru. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, trei gorjeni au returnat cardurile, unul pe motive religioase, iar doi soţi octogenari pe motiv că sunt prea bătrâni şi nu vor să deţină aceste carduri.

Asiguraţii care refuză cardurile de sănătate vor putea solicita o adeverinţă de la casele judeţene de asigurări de sănătate, care să ţină locul cardului atunci când titularii se prezintă la medic. Şi la nivelul judeţului Gorj au fost cazuri de persoane care au ales să renunţe la card. “Avem trei carduri returnate, unul pe motive religioase, iar celelalte două de la doi soţi de peste 80 de ani, care au declarat că sunt prea bătrâni şi nu au nevoie de carduri”, a menţionat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Adeverinţe în locul cardurilor
Cetăţenii care refuză cardul de sănătate vor face dovada calităţii de asigurat pe baza unei adeverinţe care va avea o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea persoanelor respective de către casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul CNAS. Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj confirmă faptul că mai multe persoane din judeţul nostru au refuzat cardurile de sănătate din motive religioase, cele mai multe cazuri fiind la mânăstiri.
Potrivit proiectului de lege care intră astăzi în şedinţa de Guvern, “după expirarea perioadei prevăzută la alin. (2), persoanele prevăzute la art. 336 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional prin depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, fac dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de 3 luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here