Doar șapte gorjeni s-au înscris la cursul gratuit de prim ajutor organizat de Crucea Roșie

945

Crucea Roșie Română a organizat cel mai mare curs de prim ajutor gratuit la nivel național, sâmbătă, 9 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Prim Ajutor. Organizatorii și-au propus ca 1000 de persoane din 41 de reședințe de județ și din cele șase sectoare ale municipiului București să învățe timp de șase ore tehnici de acordare a primului ajutor la sediile filialelor de Cruce Roșie. La nivelul județului Gorj doar șapte persoane au participat la acest curs.

Tema din acest an a fost acordarea primului ajutor în caz de accidente casnice și se referă la toate evenimentele neașteptate care pot apărea acasă și pot provoca răni sau deces.
Conform Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, la nivel mondial mai mulţi oameni mor din cauza leziunilor cauzate de accidentele la domiciliu decât de leziunile cauzate de accidentele rutiere. Accidentele casnice (cele care pot fi prevenite) reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Ziua Mondială de Prim Ajutor are ca scop atragerea atenției populației asupra importanței acordării primului ajutor și cunoașterii modului corect în care se face acesta.
Crucea Roșie Română reprezintă unul dintre liderii naționali în educarea și furnizarea primului ajutor. De peste 141 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntarii Crucii Roșii Române. Cursurile de prim ajutor au acoperire națională și certificare europeană. În cursul anului 2016, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii și persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor unui număr de aproximativ 56 000 de persoane. Din acest total, 6 914 este reprezentat de elevi din clasele V– VIII și IX-XII care au făcut cursuri de prim ajutor gratuite și au participat la competiția “Sanitarii Pricepuți”, 7 684 de adulți care au participat gratuit la cursurile de prim ajutor, 8042 au participat la alte cursuri care au avut în componența lor și tehnici de prim ajutor și 30 129 de persoane care au participat la cursurile de prim ajutor cu plată.
Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populației, Crucea Roșie Română a pus la dispoziția utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicație de prim ajutor. Aceasta are rolul de a crește capacitatea oamenilor de a interveni în situații de urgență până la sosirea ambulanței. Totodată aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanță în caz de nevoie.

Șapte gorjeni au participat la curs
Cursul gratuit de prim ajutor s-a desfășurat la sediul Filialei Gorj a SNCRR, situat în str. 16 Februarie (fosta Unirii), fiind susținut de Prof. Righter Grigorie-Directorul Executiv al Filialei Gorj a SNCRR, care este formator pentru cursuri de prim ajutor și igienă. Din păcate, gorjenii nu s-au grăbit să se înscrie la acest curs. “Doar șapte persoane au participat la curs. Din fericire, au fost prezenți și profesori, care chiar ne-au propus să facem un parteneriat și să le prezentăm elevilor noțiuni de prim ajutor. M-am bucurat tare mult că cei prezenți au fost receptivi și s-au arătat interesați de curs”, a confirmat Grigorie Righter.
Cursul a durat șase ore, iar participanții vor primii un Certificat de Absolvire a unui curs de Prim Ajutor. “Oamenii trebuie să înțeleagă că primele momente după un accident sunt hotărâtoare. Viața nu are preț, nu o poți cumpăra în bani”, mărturisește Grigorie Righter, directorul executiv al Filialei Gorj a SNCRR. Primul ajutor reduce vulnerabilitățile și ajută la construirea unor comunități mai puternice. „Considerăm că trebuie să avem cât mai mulți cetățeni care știu să ofere primul ajutor si o să ne simțim cu toții în siguranță. Crucea Roșie Română organizează în permanență cursuri de prim ajutor, însă realitatea ne arată că, indiferent cât de mulți oameni am instruit, încă se întâmplă multe tragedii care puteau fi evitate prin tehnicile învățate la aceste cursuri”, a declarat Marius Vlaicu, președintele Filialei Gorj a Crucii Roșii Române.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here